Çocukluk Çağı Hastalıkları! Su Çiçeği Nedir?

0
1120
su çiçeği

Suçiçeği nedir?

Su çiçeği, içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşen ve sonunda üzerinde kabuk oluşturan ve zamanla bu kabukları düşen, kaşıntılı kırmızı lekeler bulunan döküntülü özellik gösteren yaygın bir çocukluk çağı hastalığıdır. Bazı çocuklar sadece birkaç su çiçeği kabarcığına sahipken bazı çocukların vücudu tamamen bu kabarıklarla kaplanır. Varisella zoster virüsünün neden olduğu su çiçeği, sıklıkla 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür, kreşlerde ve okullarda kolayca yayılır. Genellikle kızamık ile karıştırılır ancak belirtileri farklıdır. Genellikle çocukluk çağında yaşanır ve tekrar meydana gelmez ancak bazı insanlar çocukluk yerine yetişkinlik dönemlerinde su çiçeğine yakalanabilir. Yetişkinlikte yaşanan su çiçeği daha şiddetli geçebilir.

 

Suçiçeği belirtileri nelerdir?

Kabarcıklar ortaya çıkmadan önce, birçok çocuk hafif grip benzeri semptomlarla karşılaşır, baş ağrısı, ateş, halsizlik, ağrıyan kaslar gibi belirtiler ortaya çıkar. Ardından, vücudun her yerinde, kulakların arkasında, yüzde, kafa derisinde, göğüs, göbek, kollar ve bacaklarda hatta bazen ağız içinde bile kaşıntılı küçük kırmızı leke kümeleri ortaya çıkmaya başlar.

 Noktalar kısa sürede kabarcık haline gelir ve ortaya çıktıktan 12-14 saat sonra en şiddetli haline ulaşır. Üç veya beş gün boyunca kabarcıkların sayısı artabilir. Genelde bir iki hafta içinde hastalık etkisini yitirir.

Su çiçeğine neden olan virüs, vücudunuzun sinir dokularında uyuşuk kalır ve ilerleyen dönemlerde küçük bir ihtimal olarak zonaya dönüşebilir.

Su çiçeği oldukça bulaşıcı bir özelliktedir. Bu nedenle çocuklarla temas halinde olmaması önemlidir.

Çocuğunuz su çiçeği geçiriyorsa, ne yapabilirsiniz?

  • Hastalık artmaya başladığında çocuğun evde karantinada kalması faydalıdır.
  • Doktorlar ateşin düşürülmesi için parasetamol şurup veya ibuprofen ile tedavi etmeyi ve kaşıntıyı hafifletmek, kabarcıkların kurumasını önlemek ise için kalamin losyonunun kullanılmasını öneriyor.
  • Kabarcıkların kesinlikle kaşınmaması gereklidir. Kaşınan kabarcıklar çukur yara izlerine neden olabilir.
  • Çocuğunuz su çiçeği geçiriyorsa, öksürürken veya hapşırırken ağzını kapatmasını tembihleyin.
  • Kaşıntının artmaması adına çocuğunuza pamuklu kıyafetler giydirin.
  • Eğer belirtiler çok ağır görülüyorsa, doktorunuza danışarak bir ilaç takviyesi alabilirsiniz.

Su çiçeği nadiren menenjit veya ensefalit gibi beyin ve omurilik hastalıklarına yol açabilir. Belirtiler; uyuşukluk, kusma, baş ağrısı, sert boyun, nöbetler ve davranış değişikleri olabilir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen doktorunuza başvurun.