Düşük Doğumun En Yaygın Nedenleri

0
906
düşük doğumun nedenleri

Düşük Doğumun En Yaygın Nedenleri

Düşük doğum, gebeliğin 20. Haftasından önce gerçekleşen, çeşitli sebepler dolayısıyla anne rahmine tutunamayan ve bebeğin kaybedildiği doğum halidir. Eğer düşük problemi 3. Bebeğe kadar devam ediyorsa buna tekrarlayan düşük denir.

Bir kez düşük yaptığınızda bundan sonra önlem alabilmek ve bilgilenmek amacıyla düşüğün nedenlerini öğrenmek isteyebilirsiniz. Düşük doğumun en yaygın nedenleri hangileridir, gelin birlikte göz atalım.

Kromozomal Anormallikler

Uyumsuz kromozomlar düşüklerin en az % 60’ını oluşturuyor. Kromozomlar, genlerimizi taşıyan her hücredeki küçük yapılardır; Her birimizin 23 kromozom çifti bulunur, bunlardan biri annemizden, diğeri babamızdan gelir. Bazen, yumurta ve sperm buluştuğunda, bu kromozomlardan biri arızalı ise, daha sonra kromozomlar düzgün bir şekilde hizalanamaz. Bu durumda ortaya çıkan embriyo bir kromozom anomalisine sahiptir ve gebelik genellikle düşük yapmakla sonuçlanır. İki veya daha fazla düşükleri üst üste yaşayan çiftler bazen tıbbi testler yoluyla onları etkilemeyen kromozomal anomalilere sahip olduklarını öğrenirler.

Rahim Anormallikleri ve Yetersiz Serviksler

“Anormal” şekilde şekillendirilmiş veya bölünmüş “uterus septumu olan bir rahminiz varsa, embriyo implante edemediği veya implante etmediği için düşük gerçekleşir, hayatta kalabilmek için besin alamazsınız. Düşüklerin yaklaşık yüzde 10’unu rahmin anomaliler oluşturur. Zayıflamış veya yetersiz bir servikse düşüğe yol açabilecek başka bir problem de olabilir, çünkü ilk trimesterin sonuna doğru fetus yeteri kadar büyümüş ve serviks büyümeye başlamıştır. Serviks zayıflarsa fetüsü tutamaz.

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik over sendromu özellikle tekrarlayan düşüklerin en büyük nedenidir. Polikistik over sendromu olan kadınlar düzensiz yumurtlama ve adet görme, erkeklik hormonu olan testosteron salgılama gibi sorunlar görülür. Polikistik Over Sendromu diyabetli olmayan kadınlarda bile, insülin direncine neden olur ve bu da endometriyal astarın düzgün olgunlaşmasını engeller.

Yaşam Tarzı (Sigara, Alkol, Uyuşturucu, Çevresel Toksinler)

Nikotin plasentayı geçmekte, kan temini ve fetüsün gelişimine müdahale etmektedir. Sigara içenlerde içki içmeyenlere oranla iki kat fazla düşük oranı vardır. Günde ikiden fazla alkollü içki içmek de düşük yapmakla ilgilidir ve deyim yerindeyse hamilelik sürecinde kötü alışkanlıkları devam ettirmek yapılmış en büyük hatalardandır.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Birçok mikroorganizma, erkek ve dişi üreme bölgelerinde zararsız, hatta yardımsever olarak yaşar. Fakat bazı bakteriler, düşük yapma riski de dahil olmak üzere sorunlara neden olabilir. Özellikle iki bakteri, mycoplasma homini ve ureaplasma urealyticum sağlıklı erkek ve kadınların genital yollarında yaşar, ancak düşük yapma riskini artırabilir. Kadınlarda, bu bakterilerin enfeksiyonu rahim dokusunu şişirerek embriyonun gelişmesini imkansız hale getirebilir.