Bahar Nezlesi mi, Soğuk Algınlığı mı

0
710
bahar nezlesi

Halk Arasında “Saman Nezlesi” Olarak Da Bilinen Bahar Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Bahar aylarında özellikle kendini daha belirgin gösteren alerjik rinit/nezle; genellikle soğuk algınlığıyla karıştırılıyor. Fakat bahar nezlesi oluşumu bebekliğe kadar dayanmaktadır. Bebeklik çağından itibaren alerjenlerle” aynı ortamda bulunması, bebekte duyarlılığın oluşmasına sebep olabilir. Oluşan bu duyarlılık sonucu bağışıklık sistemi aynı alerjen ile karşılaştığı her zaman tepki vermeye başlar.

Bebeklerde oluşabilecek bahar nezlesi belirtileri için bunlara dikkat etmelisiniz;

  • Bebeğiniz gözlerini sürekli ovuşturuyorsa ( kaşınma sebebiyle)
  • Kıvamlı, açık renk ve sürekli burun akıntısı
  • Hapşırma (özellikle dışarıda açık havada yapıyorsa)

Alerjik rinit tüm yıl içinde görülebilir. Fakat bahar nezlesi çoğunlukla mayıs ve ekim ayları arasında ortaya çıkar. Çünkü bu dönemde ağaç, çiçek polenleri yüksek seviyededir. Bu dönemler dışında da bu belirtiler ortaya çıkıyorsa toz, hayvan tüyü veya tütün dumanı gibi başka unsurlara karşı bir alerji oluşmuş olabilir.  Okul çağındaki çocuklarda özellikle okuldaki oluşabilecek tozlu ortamlardan etkilenmektedirler. Alerjik durum ilk başlarda üst solunum yollarını etkiler iken; zamanla aşağıya doğru inerek bronşları etkileyebilmektedir. Bu  yüzden bu durumunun  alerjik astıma dönüşmemesi için ve sinüs ve göz enfeksiyonlarına sebep olmaması için kontrollerin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

bahar nezlesiBahar nezlesi tedavisinin en iyi yolu, çocuğunuzun alerjisine tam olarak neyin neden olduğunu bulmak ve çocuğunuzun o tetiğe maruz kalmasını azaltmaktır. 1 yaş altı çocuklarda ortaya çıkan bu belirtileri en aza indirmek ve rahatlatmak için;

Polenin fazla olabileceği ortamlardan uzak durmalı. Fakat bu alerjene sahip çoğu çocuk  evdeki çiçek ve bitkilerden fazla etkilenmez.

Dışarıda iken bebeğinizi güneş gözlüğü, şapka takarak korumaya çalışın.

Bebeğinizin yıkadığınız kıyafetlerini, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıda kurutmamaya özen gösterin. Çünkü polenler kıyafetler yapışabilir.

Dışarıdan döndükten sonra elini, yüzünü ve kıyafetlerini yıkayın.

Araba sürerken araba camlarını kapalı tutun.

Alerjik nezle çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılabiliyor. Eğer ortaya çıkan nezle semptomları, ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp, üç haftadan uzun sürüyor ve iyileşme belirtisi göstermiyor ise, alerjik nezle olma ihtimali yüksektir. Böyle durumlarda çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz.

Eğer alerjik nezleden şüpheleniliyorsa, alerjiye neden olan etkenleri saptamak için cilt veya kan testleri yapılarak tespit edilebilir. Ayrıca, burun akıntılarında alerji hücrelerinin yüzdesinin ölçüldüğü “nasal eosinofili” testi de alerjik nezle tanısı konulmasında başka bir yöntemdir.

Peki Bahar Nezlesi İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Bahar nezlesi ve soğuk algınlığının başlıca semptomlarından biriside burun akıntısı olmasına rağmen ikisi arasında büyük farklar vardır. Soğuk algınlığında mukus genellikle sarı veya yeşil renkte ve oldukça kalın olurken, bahar nezlesinde mukus açık ve çok incedir.
  • Bahar nezlesinde genellikle kulak ve boğazın ve ağzın çatısında tahriş ve kaşıntıya neden olur, ancak soğuk algınlığı olan çocuklarda boğaz ağrısı olur hatta bazen ağrılı kulak ağrısı yaşama olasılığı daha yüksektir .
  • Bahar nezlesinde sulu göz durumu daha fazladır. Ya da göz kaşınması gibi şikayetler vardır. Soğuk algınlığında ise bu durum çok nadir görülür.
  • Eğer yüksek ateşi varsa çocuğunuzun soğuk algınlığı olma ihtimali daha yüksektir.