Bebeğinizin Severek Yiyeceği Lezzetli “Parmak Gıda” Tarifleri

0
2864

Her annenin en önemli sorunlarından biridir, bebeğinin istekle yiyeceği besinleri bulmaktır. Özellikle 4-6. aydan itibaren bebekler, temel gıdaları olan anne sütünün yayında “ek gıda” tüketmeye başlar. Bu dönemde bebekler besinleri ağızlarına alıp yutmaktan ziyade, dil ve damak arasına sıkıştırarak parçalamayı ve besinleri ağız içinde döndürmeyi öğrenirler. İşte bu dönem annelerin bebeklerini ek gıdalarla tanıştırarak onların çiğneme becerilerini geliştirdikleri zamanlardır. Bu döneme geçiş gecikirse bebeğin ağız içi reflekslerinde ve sorunsuz bir şekilde besin tüketmesinde sıkıntılar yaşanabilir.

Bir bebeğin beslenme aşamaları düzenli bir şekilde ilerler. Ek gıda sürecinden sonra, özellikle bebeğin 8. ve 9. aylarında gündeme gelen ve ara öğünlerde lezzetli bir kurtarıcı olan parmak gıda, anneler tarafından tercih edilmeye başlandı.

Parmak Gıda, bebeğin kolaylıkla ağzında parçalayıp döndürebileceği , yumuşak ve küçük parçalardan oluşan, elleri ile kendileri tarafından tüketebilecekleri besinlerdir. Bu noktada size evinizde kolaylıkla hazırlayıp , bebeklerinize keyifle yedirebileceğiniz lezzetli tariflerden örnekler hazırladık.

  1. Ispanaklı Cips (12+ay) Tarifi

    image37

Malzemeler :

– 2 adet hazır yufka

-100 gr. kadar ıspanak (yaklaşık 2-3 demek)

-Yarım çay bardağı zeytin yağı

-Arzuya göre, 1 tutam tatlı kırmızı toz biber , 1 tutam tuz, kekik vb. baharatlarda kullanabilirsiniz.

 

Yapılışı :

Yufka dışındaki tüm malzemeleri iyice rondodan geçirilerek bir ıspanak sosu elde edilir. Daha sonra yufkalardan biri açılarak , sos eşit bir şekilde üzerine sürülür. Diğer yufka soslu yufkanın üzerine kapatılır. Yufkaya şekil vermeye geldi sıra . Bu aşamada yufkayı bıçakla kesmek zor olabilir. Eğer hamur kesme aleti varsa onu kullanabilirsiniz. Soslu iki kat yufkayı ‘üçgen’ olacak şekilde kesin . Üçgenlerin boyutu , cipsin dokusunu etkiler onun için orta bir boyutta kesmek önemlidir.

Pişirme kağıdı serili olan tepsiye cipsleri istediğimiz şekilde diziyoruz. 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz ( pişme süresi : yaklaşık 50 dakika)

horizontal-line-png-photos

2. Mini Köfteler (+8 ay)
1_294

Malzemeler :

-250 gram kuzu kıyma

-1 çay kaşığı nane

-1 çay kaşığı kekik , 1 çay kaşığı tuz (1 yaşından büyükler için), 1 yemek kaşığı tereyağı

 

Yapılışı :

Taze çekilmiş kıymayı bir yoğurma kabına alıyoruz ve baharatları ekliyoruz. Ve iyice yoğuruyoruz. Daha sonra yoğrulmuş bu karışıma ellerimizle top şekli veriyoruz. Köftelerden bebeğinizin yiyeceği kadar seçip , mini bir tava ya da tencereye alarak üzerini yarı geçecek kadar su ekliyoruz. ( yaklaşık 1 kahve fincanı) Ve köfteleri pişiriyoruz. Daha sonra pişen köfteleri bir tavaya alarak tereyağı ile kısık ateşte döndürüp lezzetlendiriyoruz. (toplam pişme süresi:  yaklaşık 40 dakika)

horizontal-line-png-photos3.Parmak Kabaklar Tarifi:
baharatli-kabak-tarifi

Malzemeler 

-1 adet kabak

– 4 yemek kaşığı ekmek kırıntılarından hazırlanmış ev galetası

-1 yemek kaşığı haşlanmış buğday

-3-4 çay kaşığı kurutulmuş kekik

-2 yemek kaşığı ince rendelenmiş parmesan ya da kaşar peyniri

-2 yumurta

Yapılışı

Bir kasede buğday , 1 yumurta , parmesan peyniri , ekmek , kekik ve rendelenmiş kabağı karıştırıyoruz .Harç haline gelen bu karışımdan minik parçalar alarak , önce yumurtaya ardından da ekmek kırıntılarına buluyoruz. Daha sonra fırın tepsisine diziyoruz . 170 derecelik fırında 10 dakika kadar , rengi altın sarısı olana kadar pişiriyoruz.

horizontal-line-png-photos

4.Muzlu-Kuru Üzümlü Ekmek Tarifi:
muzlu kuru üzümlü ekmek

Malzemeler

-2 adet muz

-75 ml yağ

-100 ml süt

-2 yumurta

-250 gram tam buğday unu  , 1/2 çay kaşığı tarçın , 150 gram kuru üzüm , 1 tatlı kaşığı vanilya.

Yapılışı :

Mikserde muz , süt , yağ ve yumurtayı çırpıyoruz. Geri kalan malzemeyi de üstüne ekliyoruz. Ve iyice karıştırıyoruz. Önceden yağlanmış kek kalıbına (boton olursa iyi olur) döküyoruz. 175 derecelik fırında 40 dakika pişiriyoruz.

Bu tarifler ışığında bebeklerinize lezzetli parmak gıdalar hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun 🙂