Ay Ay Bebek Gelişimi
Bebek gelişimi, bebeğiniz dünyaya geldi! Bebeğinizin ilk gününden özellikle 6. aya kadar olan gelişimi önemlidir ve kontrol altında olmalıdır. Peki bu süreç içerisinde bebeğiniz ne tür değişimler gösterecek, hem zihinsel hem de mental olarak nasıl nasıl bir gelişim gösterecek merak ediyor musunuz? Bu içerikte ay ay bebek gelişimi hakkında önemli bilgiler edineceksiniz.
1. Ay
Bebeğinizin dünyadaki ilk ayı, aslında bir adaptasyon sürecidir. Diğer aylara göre daha hassas olacağı bu dönemde, bebeğin duyuları gelişir, işitme, tat alma, görme duyuları gün geçtikçe artar. Önceleri ona yaklaştırdığınız bir oyuncağa tepki vermezken, 1. ayın sonlarına doğru aynı oyuncağa eğlenceli bir tepki verebilir ya da gülümseyebilir. Ani bir sese şaşkınlıkla tepki verebilir, sesin geldiği yöne dönebilir.
Bu dönemde başını sağlam ve dik tutamaz ama sonlarına doğru kasları kemikleri güçlenecek ve kafasını dik tutmaya karşı direnç sağlayacaktır.
İlk dönemlerde günde 15 saat uyuyan bebeğiniz, ayın sonlarına doğru artık daha az uyumaya başlayacak.
2. Ay
Bu ayın en büyük olayı, bebeğinizin artık belirgin bir şekilde gülümsüyor olması olabilir! Bu anı yakalamak için hazır olun!
2. ayda bebeğiniz, iki renkli nesneler için yaptığı erken tercihlerin ötesine geçerek daha ayrıntılı ve karmaşık tasarımları, renkleri ve şekilleri algılamaya başlar. Ona bu renkli, farklı tasarımdaki nesneleri sık sık gösterin. Bu hem görüşü için hem de zihinsel gelişimi için faydalıdır.
Bebeğiniz bu süreçte geceleri çok sık uyanacaktır. Bu uyanmaların en büyük sebebi bebeğin beslenmeye ihtiyaç duymasıdır. 2. ay ve bu ayları takip eden birkaç ay daha bebeğiniz bu düzende uyuyacaktır.
Bu ayda bebeğinizin kavrama yetisi oldukça kuvvetlidir. İlk aylarda iç güdüsel olarak parmağınızı kavrayabilen bebek, bu aylarda eline gelen bazı materyalleri kavrama ve çekiştirme yeteneği kazanır. Saçınızı ona uzatın ve olacakları görün!
Bu dönemde doktorunuz bebeğinizin ilk aşılarının yapılmasını isteyecektir. Bebeğinizin aşılarını ihmal etmeyin!
3. Ay
Bebeğiniz güçleniyor! Bu ay boyunca, bebeğiniz sırt üstü yatarken başını kaldırabilir ve birkaç dakika tutabilir. Eğer destek ile oturuyorsa, başını sabit tutup dikebilir. Karın üstü yatarken, başını ve göğsünü yukarı kaldırdığını görebilirsiniz. Ona önünde oturarak ve bir oyuncağın sarkmasını sağlayarak kendine doğru ilerleyip önlemediğini görmek için cesaretlendirebilirsiniz.
Bebeğiniz iki elini bir araya getirebilir, yumruklarını açabilir ve parmaklarıyla oynayabilir. Sarkan nesneleri yakalamaya çalışabilir. Bebeğinizin gelişmesine yardımcı olmak için, yukarıdan sarkan oyuncakları kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin gece uyanmaları bu ayda da aynı sıklıkla devam ediyor olacaktır.
Bebeğinizin el-göz koordinasyonunu güçlenir ve nesneleri tanımasını sağlayan parietal lob artık hızla gelişmektedir. İşitme, duyma ve kokuya yardımcı olan beyin lobu da daha aktif hale geldi. Bebeğiniz şimdi sesinizi duyduğunda, size doğrudan bakıp sesler çıkarabilir. Bu süreçte bebeğinizle konuşmanız önemlidir. Onunla konuşarak sesinizi ve bazı kelimeleri tanımasına yardımcı olmalısınız.
4. Ay
Bu dönemde bebekler çevreyi keşfetmek için istekli ve hareketli olurlar. Ona renkli, ses çıkaran çıngırak gibi oyuncaklar verirseniz, bunlarla oynamak için istekli olacaklardır.
4. ayda bebeğinizin kilo almış olacak ve karnı biraz şişmiş olacaktır. Bu bebeğin yeterli anne sütü aldığına ve eskisi kadar sık aralıklarla beslenmesine gerek olmadığı anlamına gelir. Çevresini keşfetmeye istekli olduğu için bebeğinizi emzirirken dikkati sık sık dağılıp emmeyi kesebilir, bu yüzden emzirmeyi sakin bir ortamda gerçekleştirmeniz faydalı olacaktır.
Bebeğinizi ek gıdalara başlatmaya hevesli olabilirsiniz. Ancak ek gıdalara başlamak için ideal zaman 6. aydır. Yine de doktorunuzla konuşup çok küçük oranlarda ek gıda verebilirsiniz.
5. Ay
Bebeğiniz kendini ifade etme konusunda çok daha iyi hale geliyor. Sarılarak ve öpücük vererek sevgisini gösterebilir ve onu kucaklamanızı istediğini kollarını uzatarak gösterebilir. Şakalarınıza bile gülebilir.
5. ayda bebeğiniz artık oturmaya başlar. Ancak olası bir düşüşü engellemek için oturduğu zaman çevresine bir destek koymanız gereklidir. Bebeğiniz 5. ayda sesleri tekrar ve taklit etmeye başlayacaktır. Bu artık yavaş yavaş konuşma sürecinin başlayacak olmasına işaret eder. Görüş yeteneği ise artık çakıl taşı kadar küçük objeleri seçebilecek kadar iyidir. Bebeğinizi yeni yerlere götürmek, dışarıda gezdirmek keşfetme isteğini tatmin edecektir.
6. Ay
6. ayda bebeğinizi ek gıdalara başlatabilirsiniz. Çorbalar, meyve püreleri, yumurta sarıları ile çıkacağınız bu yolda bebeğiniz farklı damak tatları geliştirecektir. Bebeğiniz ek gıdaları başlarda reddedebilir, bunun sebebi bu tatalara alışkın olmamasıdır. Yemesi için bebeğinize baskı yapmayın. Zamanla bu tatlara alışacaktır. Bu süreçte kilo kaybı da yaşanabilir ancak zamanla düzelecektir.
Bebeğiniz 6.ayda artık sağlam bir şekilde dik oturabilir, ses taklit etmede iyi bir seviyeye gelebilir. Özellikle dudak harflerinden oluşan kelimeleri güzel telafuz edecektir.
6. ayda bebeğiniz, yabancılara karşı bir tepki gösterebilir. Bu durum hayatındaki farklılıklardan kaynaklanıyor olabilir ama meraklanmayın, bu süreç de geçicidir.
Yere koyduğunuz bebeğiniz bu süreçte yerde yuvarlanabilir, kol ve bacaklarıyla emekleme çabasında bulunabilir.
Elbette her bebek aynı özellikleri göstermez. Verdiğimiz bilgiler sık görülen belirtilerdir. Her bebek özeldir ve kendi karakterine göre bir gelişim gösterebilir.