Bebek masajı, sevginizi ifade etmenizin ve bebeğinizi rahatlatmanın güzel bir yoludur. Masaj, bebeğinizi yatıştırır ve onun uyumasına ve gaz çıkarmasına yardımcı olabilir.
Masajın bebeğiniz için kilo artışı, sindirime yardımcı olma, dolaşımı arttırma ve diş çıkarma ağrısını hafifletme gibi birçok avantajı vardır. Masaj, ebeveynlerin bebekleriyle iletişim kurmasının harika bir yoldur ve oldukça rahatlatıcıdır.
Bebek masajı nedir?
Bebek masajı, bebeğinizin vücuduna ellerinizle yumuşak, ritmik vuruşudur. Ellerinizin bebeğinizin cildi üzerinde rahat hareket etmesine yardımcı olmak için bebek yağları veya nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Masaj rutininizin bir parçası olarak, bebeğinizin bileklerine ve parmaklarına da masaj yapabilirsiniz. Masaj yaparken, bebeğinizin daha da rahatlamasına yardımcı olabilecek sakin konuşmalar yapabilir veya bebeğinize şarkı söyleyebilirsiniz.
Bebek masajının yararları nelerdir?
Bebek masajının bebeğinize şu faydaları vardır;
- Zihinsel, sosyal ve fiziksel gelişme
- Daha kolay gaz çıkarma
- Daha az ağlama
- Daha kolay uyku
Hatta bebek masajı ile ilgili yapılan bazı çalışmalar, ilk günlerde yapılan masajın yeni doğanların sarılığı daha çabuk atlatmasını sağlayabileceğini ortaya koydu.
Bebeğinize masaj yaparken ona temas edin, onu sıcak tutun, zaman zaman göz teması kurun ve ardından hemen emzirin. Kurulan bu temas aynı zamanda annenin doğum sonrası depresyon riskini azaltır.
Masaj, prematüre bebekler için de çok faydalıdır. Masajın prematüre bebeklere olan faydası şu şekildedir;
- Kilo artışını iyileştirir. Masaj, beyin ile vücudun mide dahil olmak üzere önemli kısımlarını birbirine bağlayan vagus siniri denilen önemli bir siniri uyarır. Bu siniri uyarmak, sindirimi ve bağırsak hareketini artırabilir, bebeğinizin kilo almasına yardımcı olur.
- Daha dengeli bir kalp atış hızı sağlar. Masaj organlarımızı düzenleyen sinir sisteminin bölümlerini geliştirir. Böylece prematüre bebeğinizin kalp atış hızını sabit tutmaya yardımcı olabilir.
- Stres ve ağrıya karşı daha sakin yanıt verir.
- Daha kararlı beyin aktivitesi sağlar. Masaj yapılan prematüre bebekler normal seviyede gelişen beyin aktivitesine sahip olma eğilimindedirler. Masaj yapılmayan prematüre bebekler beyin aktivitesi gelişiminde bir düşüş göstermişlerdir.
Bebeğe nasıl masaj yapılmalı?
Masaja ilk kez başlarken öncelikle bacaklardan başlayın. Bacaklar başlamak için iyi bir yerdir, çünkü bacaklara yapılan darbeler, titreşimler vs. bebeğin bez değiştirmeden dolayı aşina olduğu hareketlerdir.
Ardından bebeğinizin kollarına, ellerine ve vücuduna masaj yaparak rutin bir model izlemeye çalışın. Bebeğiniz rutine bir süre sonra alışacaktır. Sırada ne olduğunu bilmek bebeğe güven verir.
Bebek Masajı Nasıl Yapılır?
- Elinize bir miktar bebek yağı veya krem alın.
- Bacaklarından başlayarak bebeğinizin cildine hafifçe sürün.
- Bacaklardan yukarı çıkın, kasıklarına ve uyluklarını hafifçe sızavlayın.
- Bebeğinizin göğsü ve karnı için iki elinizi hafifçe vücudunun merkezine yaslayın. Ellerinizi bir kitabın sayfalarını düzleştirirmiş gibi yanlara yayın.
- Elleriniz hala düz halde iken, parmak uçlarınızı kullanarak küçük dairesel hareketlerle dışa vurun.
- Bebeğinizin masajınıza olumsuz tepkiler vermediği sürece devam edin.
Sağlık açısından bir tehlikesi var mı ?