Anne sütü yeni doğan bebeklerin gelişimi ve sağlığı için gereken tüm besin maddelerini karşılar ve tek başına 6. aya kadar yeterlidir. Bu nedenle bebeğin beslenmesi için ilk 6 ay anne sütü verilmesi artık herkesçe bilinen bir kuraldır. Ancak 6 ayını dolduran bebeğin beslenmesi ve gelişimi için yalnızca anne sütü yeterli olmamaya başlar. Özellikle bebeklerin kilosu gitgide artar ve bu nedenle daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu evrede 6. ayını doldurmuş bebekler için ek besin takviyesi yapılmalıdır.
Ek besinlere geçiş dönemi hem bebekler hem de anneler için bir deney formundadır. Bebek, 6 ay boyunca sıvı bir gıda olan anne sütü ile tek tip beslenme yapmıştır ve bu yeni kıvamlı, yeni tatlı besinlere nasıl tepki vereceği belli değildir. Piyasada bu dönem için özel hazırlanmış devam mamaları bulunur. Bunlar katı gıdalar geçiş dönemi için iyi alternatiflerdir ancak satın alırken içeriğinin bebeğe zarar verecek herhangi bir madde bulunmadığına emin olmak açısında iyice kontrol edilmesi gereklidir.
Bebek 6 ay boyunca emme refleksine alıştığı için, kaşıkla beslendiği bu yeni döneme alışamayabilir. Bebek bu nedenle yemeyi reddederse onu zorlamayıp, belli aralıklarla mama verilmeye devam edilmelidir. Bebeğe mama verilirken mümkün olduğunca az miktarlarda verilmeli ve ilerleyen dönemlerde bu miktar arttırılmalıdır. Bebek fazla ve iri gelen parçaları dili ile ağzından geri çıkarır. Bu, bebeğin mamayı sevmediği anlamına değil, ağzında parçalayamadığı anlamına gelir. Bu nedenle mümkün olduğunca az parçalı mamalar yapılması geçiş döneminde faydalıdır.
Katı besinlere geçilirken başlangıçta çocuğa verilmesi en doğru olan besinler, pirinç unlu mamalar, meyve – sebze püreleri, yoğurt gibi besinlerden olmalıdır. Bebekler için bu dönemdeki en doğru mama pirinç unlu sütlü mamalardır. Pirinç unlu bir mama, hem bebeğin midesini yormayacak hem de herhangi bir alerji riskine yol açmayacaktır. Bu tarz sütlü mamalarda buğday ununun kullanılması tavsiye edilmez.
Bebeğe meyve veya sebzesi takviyesinde ise dikkat edilmesi gereken ilk nokta meyveden önce sebze püresinin verilmesidir. Meyve püresinin yeni ve tatlı lezzetini mutlaka sevecek olan bebek meyvenin ardından sebze püresi ile tanıştığında bu lezzetten pek hoşlanmayabilir.
7.aydan itibaren bebeğe yumurta sarısı ve et, tavuk, balık gibi besinler verilebilir. Yumurta sarısı iyi pişmiş olmalıdır ve bu hali ile ezilerek mamalara eklenebilir. Et ürünleri ise başta çiğneme ve öğütmesinin kolaylaşması açısından köfte olarak verilmelidir.
Kahvaltı olarak piyasada satılan bebek bisküvileri iyi bir alternatiftir. Bebek bisküvisine süt, pekmez ve katı yumurta sarısı ekleyerek lezzetli ve besleyici bir kahvaltılık mama yapabilirsiniz. Evde yapılan ve içerisinde tuz, baharat bulunmayan sebze çorbaları da kahvaltı için uygun olacaktır.
Bebeklere verilen yoğurdun mutlaka ev yapımı olması gerekmektedir. Yoğurt bebekler için oldukça besleyici ve kıvam olarak da uygun olacaktır. Eğer yoğurdun biraz tatlandırılması istenirse içerisine pekmez ya da meyve püreleri ekleyerek tatlı bir alternatif oluşturulabilir.
Bebeklerin ek besinlere geçiş dönemi biraz uzun ve sıkıntılı olabilir. Yeni gıdalarla tanışan bebeğin bu duruma hemen adapte olması zordur. Bebeği sıkmadan, yormadan, zorlamadan ve ağzına uygun tatlarla bu takviyeleri yaparsanız, bebeğiniz sürece çok daha kolay alışacaktır.