Yeni doğan bebekler, belli bir süre sonra seslere ve müziklere tepki vermeye başlarlar. Ancak seslere tepki vermeyen bebeklere dikkat edilmesi gereklidir, bu tepkisizliğin sebebi işitme kaybı olabilir.
Bebeklerde işitme kaybı, kalıtsal bir rahatsızlık olabileceği gibi prematüre doğum, sıkıntılı hamilelik dönemi gibi durumların ardından da görülebilir. Türkiye’de her 100 bebekten 1’inde işitme kaybı görülüyor ve bu nedenle bebeklerde işitme taramasının yapılması mutlaka gerekli. Bu durumun ciddiyeti nedeniyle de Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, her bebek için işitme taramasını zorunluluk haline getirmiştir.
Bebeğimin İşitme Kaybı Olduğunu Nasıl Anlaşılır?
- Çok yüksek seslere tepki vermiyor, ani seslerde irkilmiyor veya dikkati sesin geldiği yöne doğru vermiyorsa
- Bebeğe doğru seslenildiğinde bakmıyor veya tepki vermiyorsa
- 12 aya kadar bebek ses çıkarmadıysa, konuşmaya dair herhangi bir girişimi yoksa
bebeğinizde işitme kaybı durumu söz konusu olabilir. İşitme kaybı, çocuğun gelişimini etkiler, ileriki dönemlerde çocuğun başarısız olmasına ve dilinin gelişmesine engel olur, psikolojik Böyle bir durum söz konusu olduğunda bebeğinizi mutlaka işitme taramasına sokmalısınız. Çocuğun ileride tabiri caizse engelli durumuna düşmemesi için, bu sorunun erkenden belirlenmesi gerekir.
İşitme taraması, bebeğin kulaklarına çeşitli sesler verilerek gerçekleşir. Bu işlem esnasında bebek, kesinlikle acı veya ağrı duymaz, bebeğe bir ilaç veya sakinleştirici verilmez. Bebeğin kulaklarına verilen seslerin devamında bebeğin seslere karşı verdiği tepkilere bakılır ve işitme kaybının olup olmadığı, varsa derecesi belirlenir.
İşitme taraması ardından bebeğin işitme kaybına neden olan sorunun tedavisine başlanır. Eğer bebeğin işitme kaybının sebebi, kulakta su toplanması, ödem, kir gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa, temizleme, ilaç tedavisi gibi çözümlerle işitme sorunu çözülebilir. Eğer işitme sorunu kalıtsal ve doğumsal bir durumdan kaynaklanıyorsa, kaybın şiddetine göre işitme cihazı ile duyma refleksinin arttırılması sağlanabilir.