Bebeklerde Yürüme Alıştırmaları İçin Yapılabilecekler

0
2354
bebeklerde yürüme

Bebeklerde Yürüme Alıştırmaları İçin Neler Yapabilirim?

Bebeklerde Yürüme Alıştırmaları Nelerdir?

Bebeklerde yürüme, 4. aydan başlayıp 15. aya kadar uzanabilen uzun bir yolculuktur. Oturma, sürünme, emekleme, tutunarak yürüme ve sonunda kendi başına yürüme süreçlerinden oluşur. Bu süreçlerde bebeğinize ilk adımlarını atabilmesi için gereken öz güveni edinebilmesi ve bu süreçleri biraz daha kolaylaştırmak adına vereceğimiz bu ipuçlarını uygulamak çok basit.

bebeklerde yürüme

Bebeğinizi Ayaklarının Üstünde Tutmaya Çalışın

Bebeğiniz emeklemeye ya da kendini kaldırmaya başladıysa bacak kaslarını güçlendirerek yürümesine yardımcı olmak için onu ayakta tutmaya çalışabilirsiniz o anlarında. Ayrıca motor becerilerini geliştirmek için bu dönemde bebeğinizin bacaklarını nasıl bükeceğini gösterebilmek için pratikler yapabilirsiniz.

bebeklerde yürüme Uzmanlar bebek yürüteci kullanımını bu süreçte sağlıklı bulmuyor. American Academy of Pediatrics (AAP) ‘te göre yürütecin kullanımı bu süreci uzatıyor ve motor gelişimini yavaşlatıyor. Ayrıca bebeklerde sırt problemlerine sebep olabiliyor. Kanada da ise bu yürüteçlerin satışı yasaklanmıştır.

bebeklerde yürüme

Yürüteçle yapmaya çalışacağı yürüme alıştırmalarının yerine ellerinden tutarak onun yürüme alıştırmalarına eşlik etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Hem de birlikte eğlenceli bir vakit geçirmiş olacaksınız.

bebeklerde yürüme

Bebeğinize Ayaklarının Üstüne Basmasına Teşvik Etmek İçin Oyuncak Kullanabilirsiniz.

Çok sevdiği oyuncağına ulaşabilmesi için onun ayağa kalktığı zaman alabileceği bir noktaya koyabilir veya onun üstünde almasını söyleyebilirsiniz.

bebeklerde yürüme

Bebeğiniz kendi başına ayağa kalkmaya başladığı dönemde bazı zamanlar geri nasıl oturacağını bilemeyebilir ve dengesini kaybediyormuş gibi olabilir. Böyle durumlarda onu kucağınıza almak yerine dizlerini bükerek oturmasına yardım edin.

bebeklerde yürüme

Bebeğiniz artık bir yerlere tutunarak veya destek alarak yürümeye başladıysa ona bunu rahatça yapabileceği alanlar yaratmaya çalışın. Bu süreçte olabildiğince eşyaları düz bir doğrultuda yan yana dizili bir şekilde tutmaya çalışın. Bir yerlere tutunarak yürümeye çalıştığını fark ettiğiniz zamanlarda bebeğinizin ellerinden tutarak onu desteksiz yürümeye teşvik edin. Ayrıca artık bebeğiniz ayaklarının üstünde daha yüksek yerlere erişebileceği için evdeki güvenlik önlemlerine dikkat etmelisiniz.

bebeklerde yürüme bebeklerde yürüme

Yürümeyi öğrenirken aynı zamanda hem dengesini kontrol etmeye çalışırken ve kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olacak resimdeki gibi itebileceği oyuncaklar alabilirsiniz.

bebeklerde yürüme

Dengelemeyi Bir Oyuna Çevirin.

Dengede durmayı öğrenirken bu süreci bir oyuna çevirebilirsiniz. Bebeğinizi ayağa kaldırın ve sesli düşünerek onun ne kadar süre bu şekilde kalabileceğini sorun ve bu sıra ona övgüler söyleyebilir, ne kadar başardığını belirtmek için sesli sayabilir veya çabası için alkışlayabilirsiniz.

 

bebeklerde düşme

Emniyetli Olduğu Sürece Bebeğinizin Düşmesine İzin Verin.

Bebeğiniz yürümeyi öğrenmeye başladığında bu becerisini geliştirmeye çalışırken özellikle ilk başlarda ufak düşüşler yaşayabilir. Ani denge kayıplarından korkup ağlayabilir. Bu süreci zararsız atlatabilmesi için onun emniyetine çok dikkat etmeli ve o ufak düşüşlere izin vermeli aksine her düşüşünde tekrar ayağa kalmasına teşvik etmelisiniz.

bebeklerde düşme

Bu süreçte olabildiğince çıplak ayakla yürümeye çalışmasına izin verin. Dışarıda yürüyecekse eğer çok sert ve topuklu olmayacak ayakkabılar seçmelisiniz. Ayak bileğini fazla saran ayakkabılar olmamalı.

bebeklerde yürüme

Yine yürümeye alışma sürecinde bebeğinizin karşısında ve ondan uzakta durup kollarınızı açarak onun size ulaşmasını isteyebilirsiniz. Bu durum hem aranızdaki bağı kuvvetlendirecek hem de bebeğinizin eğlenerek adapte olmasını sağlayacaktır.

bebeklerde yürüme

Ve ona olabildiğince çabaları ve başarılarının farkında olduğunuzu gösterin. Özellikle ilk ayağa kalması ve adım atması durumları hem onun hem sizin için ne kadar heyecan verici olduğunu hissettirin.

bebeklerde düşme

Bu süreçte asla başka çocukların yürümeyi öğrenme şekli veya hızlarıyla karşılaştırma yapmayın.

bebeklerde yürüme

Bazı zamanlar ayakta durabilip ufak adımlar atabildiği halde emeklemeyi tercih edebilir. Bu süreçte yaşanabilecek ikilemlerden kaynaklanan ve daha kolayına gelmesinden kaynaklanıyordur.

bebeklerde yürüme

Eğer çocuğunuz o an yürüme alıştırması yapmak istemiyorsa onu buna ikna etmek için ısrar etmemeye çalışın. Bebeğiniz hazır olduğunda yürüyecektir zaten. Bir çok bebek 18 aya kadar öğrenme sürecini yayabiliyor.

bebeklerde yürüme

Bebeğinizin yürürken ayaklarını nasıl bastığına dikkat edin. Resimdeki gibi düz ayaktan kaynaklı yan basıyorsa bunu takip etmelisiniz. Yürüme başladıktan sonra 6 ay ile 3 yaş arasındaki dönemde bu durum düzelmedi ise bir ortopediste göstermelisiniz.