Çocuklar Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlamalıdır?

0
1237
Çocuklar Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlamalıdır?

Diş sağlığı ister çocuk ister yetişkin olsun, herkesin özen göstermesi ve önlem alması gereken bir konudur. Genelde ebeveynlerin sıkça düştüğü bir hata, çocukların süt dişlerinin nasıl olsa düşeceği ve bu nedenle çok özen gösterilmesine gerek olmadığı fikridir. Aslında çocuğun ağız temizliğine, ilk dişleri çıktığı andan itibaren başlanması gereklidir.

Çocukların dişleri çıkıp, ek gıdalara başlandığı vakitte sabah kahvaltısının ardından ya da gece yatmadan evvel dişlerinin, yüzeysel olarak yumuşak ve ıslak bir tülbentle temizlenmesi uygundur. Çocuk, 2-3 yaş aralığına geldiğinde yani arka dişlerinin de çıkmaya başladığı sürede diş fırçası kullanımına geçilmesi gerekir.

 

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının verilmesi zorlu bir süreç olabilir ancak bu yaşlarda başlayan fırçalama alışkanlığı, çocuğun ileri ki yaşlarında bu alışkanlığa devam etmesi için gereklidir. Erken yaşta başlayan diş fırçalama alışkanlığı yıllar boyu devam eder ve çocuğun sağlıklı dişlere ve ağız sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Çocuklar için diş fırçalama faaliyeti sıkıcı ve lüzumsuz görülebilir. Ancak anne ve babaların yardımı ile bu süreç eğlenceli bir hale getirilmelidir. Çocuklar için özel tasarlanan eğlenceli, renkli ve çeşitli çocuk karakterlerinden ilham alınarak üretilen diş fırçaları, renkli ve lezzetli tatları olan çocuk diş macunları, bu süreçte çocuğun fırçalama faaliyetini eğlenceli hale getirebilecek ve çocuğu diş fırçalamaya teşvik edici ürünler olabilir. Anne ve babaların, çocuk dişlerini fırçalarken ona eşlik etmesi de teşvik edici olacaktır.

 

 

Çocuklar, diş fırçalarken genelde yüzeysel olarak fırçalarlar ve gerçek bir temizlik sağlayamayabilirler. Bu nedenle anne ve babaların fırçalama sonrası çocuğun dişlerini kontrol etmeleri gereklidir. Diş ve diş etlerinin hassaslığı nedeniyle çocuğun ağız büyüklüğüne ve yaşına uygun, yumuşak kıllardan oluşan bir fırça tercih edilmesi gereklidir. Ebeveynlerin ikileme düştüğü bir diğer nokta ise macun kullanımıdır. Florür oranı düşük, az miktarda macun kullanmak çocukların ağız sağlığı için doğru olandır. Tüm bu noktalar için diş hekiminize danışmanız faydalı olacaktır.

Çocukların süt dişlerinde bile çürük görülebilir. Çürük, diş ve ağız sağlığını tehdit eden bir durumdur. Aslında önlenebilen bir hastalıktır ve bunun en önemli yolu ise ağız sağlığına dikkat etmektir. Çocuğunun ağız sağlığını korumak için, ebeveynler şu taktiklerden faydalanabilir;

  • Florür, diş minesini güçlendirerek diş sağlığına fayda sağlayabilir, bu da diş çürüğüne neden olabilecek asit ataklarına karşı dişi daha dirençli hale getirir. Aynı zamanda, plak bakterilerinin asit üretme kabiliyetini de düşürür. Ancak her şeyin olduğu gibi florürün de fazlası zarardır. Bu nedenle florür bulunan diş macunlarının kullanımı sınırlandırılmalıdır. Çocuğunuz diş fırçalamaya yeni başladığı zamanlarda bir pirinç tanesi kadar macun kullanılması yeterlidir. İlerleyen zamanlarda macun miktarı arttırılabilir.
  • Sağlıklı dişler tek bir renk olmalıdır. Dişlerin üzerine lekeler veya lekeler görürseniz, bebeğinizi diş hekiminize götürün.
  • Çocuğunuzun yediği yiyeceklerde şeker oranının az olmasına dikkat edin. Çocuğunuza şekerleme ve kurabiye yerine meyve ve sebze verin. Kuru kuru meyvelere, örneğin kuru üzümlere dikkat edin, çünkü dişlerin oyuklarına kolaylıkla yapışırlar ve dişten temizlenmesi zordur.
  • Çocuğunuz dişini fırçaladığında, macunun ağzından tamamen temizlenmiş olduğuna emin olun.
  • Günde iki kez diş fırçalamak yeterlidir. Sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan evvel diş fırçalama faaliyetini gerçekleştirmesine yardımcı olun.