Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

0
1617

İkinci kez anne-baba olmaya karar verdiniz, ya da olmak üzeresiniz. Bu durum, ilk çocuğunuz tarafından büyük olasılıkla çok iyi karşılanmayacaktır. Ona bu durumu doğru şekilde anlatmanız ilerleyen günlerde yaşayacağı kardeş kıskançlığı krizlerinin önüne geçmenizi sağlar.
Çocuklar; kardeşinin olacağını öğrenmelerinin ardından genellikle karmaşık bir ruh hali içerisine girerler. Hamile olan annenin kendisiyle daha az ilgilendiğinin farkına varması, çevredekilerin, kendinden çok anneye ilgi göstermesi, onu anlaşılması güç bir duruma sokar.

Küçük kardeşin dünyaya gelmesinin ardından birçok abla-ağabey, bebeğin kendindeki gibi becerilere sahip olamayacağının farkında değildir. Yemek yerine süt emmesi, ayrı uyumak yerine anne ve babasıyla uyuması onu rahatsız etmeye başlar.

Aynı zamanda etraftaki ilgi ve şefkatin de ikiye bölünüyor olması, çocukta kardeş kıskançlığı sorununa yol açar. Çocuk burada, dünyaya yeni gelen bebeği rakip olarak görmeye başlar. Ondan daha çok ilgi görmesi, daha fazla sevilmesi gibi durumları hazmedemez ve bunu dışarı farklı şekillerde vurur. Bulunduğu bazı davranışlar, büyük çocuğunuzun, kardeş kıskançlığı yaşadığını ele verir.

Kardeşini Kıskanan Çocuklarda Şu Belirtiler Bulunur:

-Baş ağrısı, mide bulantısı, sürekli hasta olduğunu hissetme hali
-Okulu gitmeme isteği ve derslerde başarısızlık
-İştah kaybı, yemekten kaçma eğilimi
-Anne – babaya karşı şiddete başvurma isteği
-Parmak emme, altına kaçırma, emekleme gibi yaşından ufak hareketlerde bulunmada artış
-Mutsuzluk, öfke problemleri, paylaşma korkusu.

Kardeşi olan her çocuk, bu belirtilerin hepsini göstermeyebilir. Ya da belirtiler, farklı süre zarflarında ortaya çıkabilir.

Çocuğunuzla Doğum Öncesi İletişim Kurmak Önemli

Uzmanlar, doğum yapmadan önce, çocuğunuza bir kardeş geleceğini anlatmanın daha doğru bir davranış olduğunu söylemekte. Gebelik boyunca, büyük çocuğu abla ya da ağabeyliğe hazırlamak, bebek dünyaya geldiğinde daha olumlu davranışlarda bulunmasını sağlıyor.
Bebek doğduktan sonra evde bazı şeylerin değişeceğini anlatmak, çocuğu yeni hayatına yavaş yavaş hazırlayacaktır.
Doğacak kardeşinin, kendisi gibi becerilere sahip olamadığını; bu nedenle ondan bazı becerileri yerine getirmenin yanlış olduğunu hatırlatmak; çocukta, bebeğe karşı olumlu bir bakış oluşturacaktır.

Babanın Görevi Daha Fazla

İkinci çocuktan sonra, babanın ilk çocuk üzerindeki sorumluluğu artmalı. Annenin, bebeği emzirmek, altını almak gibi işleri olacağı için, baba ilk çocuğu asla yalnız bırakmamalı. Çocukların, kardeşleri doğduktan sonra kendilerini itilmiş hissettiği durumların çoğu, anne rolünün kaybolmasının ardından gerçekleşiyor. Bu durumda devreye baba girmeli ve büyük çocuğa bolca zaman ayırmalıdır. Bu zaman diliminin kaliteli şekilde geçirilmesi, kıskançlık duygusunu yenmeye yardımcı olacaktır. Anne, bebekle ilgilenirken baba; çocukla, oyun oynamalı, ona masal okumalı ya da birlikte dışarı çıkmalı. Bu durum, onun evde tek başına zaman geçirememe sorununu çözecektir. 

Denge Kurmak Gerekiyor

Kardeşi olduktan sonra, onu kıskanmasın diye çocuğun her türlü isteğine olumlu cevap vermek, artık her istediğini yapabileceği hissi uyandırır. Kurallarınız geçerli olmaya devam etmeli. Kıskanmasın, üzülmesin diye, istediği şeyleri yaptırmasına izin vermemelisiniz. Kuralları devam ettirirken çok katı olmamaya özen gösterin. Fazla katı ve keskin davranışlarda bulunmak, büyük çocuğunuzda; bebek geldikten sonra çok daha zor günlerin başladığı algısı yaratacaktır. Dengeyi korumaya ve devam ettirmeye özen göstermelisiniz.

Bırakın, Bebekliğini Sevsin

Bebeğin, bir rakip, annesini çalan bir hırsız ya da beceriksiz biri olmadığını öğrenmeli. Aksi takdirde, bebeğin sorumluluğunu yerine getiren anneye öfke duyacak, kendinden daha fazla ilgi gören kardeşi kıskanacaktır. Bunu önlemek adına, ona kendi bebekliğini anımsatın.
Bebekliğine dair sakladığınız fotoğraf ve videoları gösterin, anılarınızı anlatın. Kendisinin de bir zamanlar bu ilgiyi gördüğünü fark etmek, kardeşinin kendisine nasıl da benzediğini görmek kardeşiyle empati kurmasını kolaylaştıracaktır.