Çocuklar uyku vakti geldiğinde, türlü bahanelerin arkasına sığınarak uyumayı reddederler. Genelde “karnım acıktı, tuvaletim geldi, başım ağrıyor” gibi bahanelerle uykuya geçmek istemeyen çocuklar, eğer gerçekten bu sebepleri taşımıyor ya da bu bahanelerin altında yatan biyolojik bir sebep yoksa, günü bitirmek istemedikleri için uykuya dalmayı reddediyorlar demektir.
Özellikle anne ve babalarını gün içerisinde çok fazla göremeyen ve bu nedenle daha fazla vakit geçirmek isteyen çocukların reddettiği uyku, çocukların duygusal boşluğundan kaynaklanıyor olabilir. Uyku sorununun altında başka bir bahanesi bulunmayan çocuklarda görülen bu sıkıntının çözümü ise gayet basit; duygusal paylaşım.
Çocuklar konuşarak rahatlar ve rahatladıkça uykuya hazır hale gelir. Bir çocuk duygusal boşluğu nedeniyle uyumayı reddediyorsa, onu zorlukla ve baskıyla uyutmaya çalışmak daha olumsuz durumlara sebep olacaktır. Bunun yerine uykudan evvel çocukla konuşmak, gün içerisinde yaptıklarını dinlemek, sohbet etmek çocuğu rahatlatacak ve uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.
Sağlanacak bu ortamda hem annenin hem de babanın sohbete dahil olması önemlidir. Böylece çocuk, anne ve babasının yanında olduğunu ve onunla ilgilendiğini görecek, kendini çok daha iyi ifade edecektir. Ebeveynlerin beraber hikayeler anlatması, ninniler söylemesi de çocuğun rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Peki, eğer çocuk tüm bu unsurlara rağmen uyumayı reddediyorsa neler yapılması gereklidir?
- Çocuğun dikkatini dağıtacak televizyon, cep telefonu ve tablet gibi aygıtların çocuğun uyku saatinden en az 1 saat önce kapatılması gereklidir.
- Yemeğin çocuk yatmadan 2 saat önce yedirilmiş olması gereklidir. Uyku saatinden kısa süre önce yenilen yemek uyku kalitesini düşürür ve hazımsızlık problemlerine neden olur.
- Çocuk eğer geç yatıyorsa ve bu durumu düzeltemiyorsanız, çocuğu erken saatte uyandırın. Böylece akşam erken yatmaya alışacak ve uyku düzeni buna göre şekillenecektir.
Çocukların uyku düzeninin şekillendirilmesi, hem gelişimi için hem de ergenlikte görülebilecek diğer uyku problemlerinin engellenmesi için önem taşımaktadır. Bu nedenle öncelikle çocuğun uyumamasındaki sebep iyice belirlenmeli ve bu sorununun çözülmesinde izlenecek yol bu sebebe göre şekillendirilmelidir.