Çocuklarda uyku problemleri ve nedenleri. Ebeveynler, özellikle okul çağı çocuklarınında zamanla bazı uyku problemlerinin yaşandığını gözlemliyorlar. Vücutlarındaki hareketlilik, yoğun okul temposu, yorgunluk gibi etmenler arttıkça, çocuklar uykularında bazı sıkıntılar yaşayabiliyor ve bu durum çözüme kavuşturulmadığı sürece çocukların erişkinliklerinde temposunu arttırarak devam edebiliyor. Çocuklarda uyku problemleri, uykusuzluk veya bölünen uykular çocuğun yaşamını etkiler. Sosyal hayatlarında bazı sorunlara, enerjilerinde düşüşe, derslerde başarısızlığa ve agresifliğe neden olabilir. Ayrıca uyku çocuklar için ekstra önemlidir, çünkü bilindiği gibi büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır.
Peki çocuklarda uyku problemleri nelerdir?
Apne ve horlama
Apneli çocuklar gece boyunca birkaç kez nefes alırken tıknanır ve uyanırlar. Her uyanış onları derin uykudan uzak tutar. Uyku apnesi genellikle öğrenme ve davranış sorunlarına yol açar. Çocuklarda hafif apne kronik sinüs enfeksiyonları nedeniyle, ağır apneler ise obezite, bademcik problemleri nedeniyle görülebilir.
Apneli çocuklar genellikle gürültülü horlamalarla nefes alırlar. Çocuğunuz uyurken nefes alabilmek için sık sık kafasını geriye doğru atabilir. Apne sebebi araştırılmalıdır. Kilo nedeniyle ise çocuğunuzun fazla kilo vermesine yardım ederek tedavi edilir. Sinüs ilacı yardımcı olabilir, başını yüksekte tutacak bir destekle de uyumasını sağlayabilirsiniz.
Kaygı
Elbette ilkokul çağı çocuklarının kaygıları geçim sıkıntısı, gelecek kaygısı gibi kaygılar değildir. Daha basit kaygılar onları zorlar. Okulda popüler olmak, arkadaşları tarafından sevilmek, sınav kaygısı ve ebeveynlere layık bir çocuk olma çabası onları kaygılandırır. Çocuğunuz bu tarz kaygılar yaşıyorsa uykudan önce bitkin olur, ancak gözlerini kapatmaz veya yatmadan önce aniden bir karın ağrısı çeker. Uyumadan önce bir bardak su veya anne babasına sarılmak isteyebilir. Yalnız kalmak istemez ve ayrıldığında ağlayabilir.
Çocuğunuzu kaygıları yüzünden yargılamayın ve ona baskı yapmayın. Sorunları üzerine konuşmayı ve onu cesaretlendirmeyi deneyin. Eğer sorunlar devam ederse bir uzmanla görüşün.
Elektronik Cihazlarla Fazla Vakit Geçirme
Bilgisayar, tablet, televizyon ve cep telefonu gibi cihazlar yaydıkları parlak ışıklar nedeniyle çocukların uykuya dalmasını zorlaştırır ve hareketsizliğe neden olduğu için çocuklar enerjilerini atamadığı için yorulmaz ve uykuya dalmak daha da zorlaşır.
Çocuğunuzun daha fazla aktivitede bulunmasını sağlayın. Egzersizler, rahatlama ve uykuya teşvik eden beyin kimyasalları üretir. Çocuğunuzu spor faaliyetlerine teşvik etmek, vücut sağlığı açısından da faydalı olacaktır.
Gece Yarısında Uyanma
Çocuğunuz makul bir saatte yatıyor olmasına rağmen, gece yarısı kalkıyor ve huzursuzlanıyor mu? Gece öksürüyor ve uykusunda hırıltı mı çıkarıyor? Herhangi bir fiziki problem mide rahatsızlığı, gergin bir kaslar çocuğunuzu rahatsız edebilir. Ancak en sık rastlanan problemler alerji, astım ve (özellikle kilolu olanlarda) reflüdür. Gün içinde iyi görünen astımlı ve alerjik çocuklar, gece rahatsızlıkları yaşayabilir, çünkü iltihaplanma artar ve hava yolları daralır. Bu arada, yatma reflüyü tetikler.
Uyurgezerlik
Uyur gezerlik; vücudun etrafında hareket ederken beynin uykuda kalmasına neden olan tamamlanmamış bir uyku aşamasındaki geçiştir. Vücut, sanki uyumuyormuş gibi hareketlidir ancak beyin uyumayı devam ettirir. Okul çağındaki çocukların yüzde 20 ila 40’ında uyurgezerlik görülebilir.
Çocuğunuz uyurgezerse evde bazı önlemler almalısınız. Oyuncakları yerden kaldırarak, sıcak radyatörleri kaplayarak, yatak odasındaki pencerelere çubuklar koyarak (çocuklar uykudayken kilitleri açabilir) ve ön ve arka kapıların üzerindeki kilitleri kitleyerek onu güvende tutun. Çocuğunuzu uyurgezer yürümekte iken bulursanız, hafifçe yatağına yollayın. (Onu uyandırmayı deneyebilirsiniz, ancak genellikle bu zordur.) Sık sık olursa, çocuk doktorunuzla konuşun.
Güzel bir uyku için;
- Çocuklarınızın yatmadan evvel kafein içeren herhangi bir yiyecek ve içecek almasını engelleyin.
- Uyku düzeni oluşturun
- Uyumadan 2-3 saat önce elektronik eşyalarla olan bağlantısını kesin.
- Korkunç, gerilimli ve kaygı yaratacak filmler, diziler izlemesini engelleyin.
- Yatmadan önce rahatlatmaya çalışın. Sıcak bir banyo, öykü okumak, dertleşmek faydalı olabilir.