Çocuklar oyuncağa bayılır. Anne babalar ya da çocuğu sevindirmek isteyen diğer yakınları onlara sık sık oyuncak hediye ederler. Doğrusu çocuklar oyuncak konusunda çok da seçici değillerdir. Onları heyecanlandıracak, ilgisini çekecek her oyuncağa olumlu tepki verebilirler. Ama adı üstünde çocuk. Çocukların bir oyuncağa sevinerek tepki vermesi o oyuncağın onlar için doğru olduğu anlamına gelmez. Her şeyden önce oyuncak, çocuklar için sadece eğlence ya da hoşça vakit geçirme aracı olarak değil, onların gelişimine katkı sağlayacak öğrenme araçları olarak görülmelidir. Doğru zamanda doğru oyuncağı seçmek için bilinçli davranmak her zamanki gibi yetişkinlere düşüyor. Çocuk ve oyuncak seçimi üzerine psikologlarımızın önerileri için tıklayınız.
Sadeliğin Avantajı
Çocuklar için en doğru oyuncaklar, onların hayal gücünü harekete geçirecek olanlardır. Bazı oyuncaklar dışarıdan iyi fikir gibi gözükür, çok gelişmiş, çok detaylı olarak hazırlanmış ve güzel görünümlüdürler ama çocuğa yapacak bir şey bırakmazlar. Örneğin çocuğa bir tek düğmeye basması kalmış bir robottansa çocuğun kendi yaratımına izin veren oyun hamurları, legolar, renkli bloklar ya da çocuklar için boyama ve el işi aktiviteleri içeren setler çoğu zaman onlar için daha geliştiricidir. Çocuğun yaratımına odaklı oyuncaklar değişik yaş, cinsiyet ve ilgi alanındaki çocukları uygunluk sağlama açısından da avantajlıdır; örneğin aynı oyun hamurunu kullanarak 3 yaşındaki çocuk da, ilkokul çağındaki çocuk da kendi yaş dönemine ve becerilerine uygun yaratımlar yapabilir.
Elektroniğe Başlamanın Yaşı
Tamam, kabul elektronik bir çağda yaşıyoruz. Dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar adeta uzantımız gibi. Çocukların elektronik aletlere merakı da dizginlenemez cinsten. Çocuklar, bilgisayar oyunlarının adeta müptelası. Ama çocukların elektronik oyuncaklarla veya bilgisayar oyunlarıyla tanışmalarının ve kullanımlarının sınırları var. Elektronik oyuncaklar çocuğun beynini pasif konuma geçirerek öğrenme süreçleri ve konsantrasyon becerisi geliştirme konusunda çocuğa dezavantaj sağlıyor.
Uzmanlar, 2 yaşından küçük çocukların hiçbir şekilde tv seyretmemesi, bilgisayar, elektronik aletler kullanmaması ve yoğun ses veya ışıklar saçan oyuncaklarla oynamaması gerektiğini savunuyor. 2 yaşından sonra ise elektronikle tanışmaya ufak ufak başlamakla birlikte, ilkokul çağına gelene kadar elektronik aletler veya oyuncakları günde 1-2 saati aşmayacak şekilde kullanmaları gerekiyor.
Yaş Dönemlerine Göre Doğru Oyuncak
Çocukların zihinsel gelişimlerine uygun olan oyuncaklar her yaş grubu için farklıdır:
- 0-6 ay arası: Bu yaştaki çocuklar için hareket eden, ses çıkaran ve sade görselliği olan oyuncaklar idealdir. Çıngıraklar, dönenceler ve avuçlayıp, sıkabileceği hayvancıklar bu dönemdeki bebeklere uygundur.
- 6-8 ay arası: Bu dönemdeki bebekler sebep sonuç ilişkisini öğrenmeye başlar. Tekrar eden hareketleri olan interaktif oyuncak bu dönem için idealdir. Örneğin düğmesine her bastığında kapısı açılan bir basit bir oyuncak araba, ya da sıktığında kolları açılan bir bebek bu dönemde çocuğun zihinsel gelişimini destekleyebilir.
- 8-18 ay: Bu dönemde bebekler artık planlama yapmayı ve bir hedef doğrultusunda hareket etmeyi öğrenir. Aynı zamanda şekil ve boyutu algılama yetkinlikleri de bu dönemde gelişir. Renkli bloklar, oyun halkaları, çekmeli oyuncaklar (ipli araba, tırtıl, köpek gibi) bu yaş için uygundur.
- 18-24 ay: Bu dönemde çocuklar taklit etmeyi öğrenir. Kıyafet giydirip çıkarabileceği oyuncak bebekler, evcilik setleri ve oyuncak arabalara başlamak için ideal yaştır.
- 2-4 yaş arası: Bu dönemde çocuklar sosyalleşmeyi öğrenir ve yaratıcılıklarının geliştiği dönemdir. Çocuklar için boyama ve resim yapmayı içeren her türlü oyun malzemesi, oyun hamuru, legolar, bloklar, yap-bozlar gibi kendi yaratımlarını ortaya koyabilecekleri oyuncaklar bu dönem için uygundur.
- Oyuncaklar, çocuklarımızın gelişimine katkı sağlamak için en eğlenceli yardımcılarımız. Doğru zamanda doğru oyuncağı seçerek çocuğunuzun eğitimine destek olabiliriz. Tek ihtiyacımız olan biraz dikkat.