Doğum öncesi bakım nedir?
Doğum öncesi bakım, hamileyken sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Buna iyi seçimler yapmak ve düzenli ziyaretler için doktora gitmek de dahildir. Sağlıklı bir şekilde hamileliğinizi sürdürmeniz durumunda sağlıklı doğum yapma olasılığınız daha yüksektir. Doğum öncesi bakım aslında her anne adayının uygulaması gereken kurallardır.
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde doktorunuza randevu alın. Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek başlayacaktır. Ayrıca belirtilerinizi de bilmek isteyeceklerdir. Doktorunuz her ziyarette kilo ve kan basıncınızı inceler ve bu bilgileri kaydeder. Bu ölçümler gebelik süresince sağlığınızı izlemenize yardımcı olur.
İdrar ve kan örnekleriniz ilk ziyarette ve daha sonraki ziyaretlerde alınacaktır. İdrar testleri, bakterileri, yüksek şeker seviyelerini (diyabetin bir belirtisi olabilir) ve yüksek protein düzeylerini (preeklampsi, gebelik sırasında yüksek tansiyon türü olan bir işaret olabilir ) kontrol eder. Kan testleri ise kan hücre sayısı, kan grubu, düşük demir seviyeleri (anemi) ve (frengi, HIV ve hepatit gibi) enfeksiyon hastalıklarını tespit etmek için önemlidir.
Doktor, ilk ziyaretinizde başka testler de yapabilir. Bunlar, sağlık geçmişiniz ve sorunlarınız açısından farklılık gösterebilir. Testler şunları içerebilir:
- Rahminizin boyutunu ve şeklini kontrol etmek için pelvik bir muayene.
- Rahim kanseri taraması.
- Bebeğinizin büyümesini ve pozisyonunu görüntülemek için bir ultrason. Bir ultrason bebeğinizin bir görüntüsünü bir video ekranında oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.
Sağlıklı yaşamın yolu
Doğum öncesi bakım çok önemlidir. Hamilelik sırasında kendinize ve bebeğinize bakmak için bazı basit yönergeleri izleyin.
Hamilelik sırasında ne kadar kilo almalıyım?
Ne kadar kilo almalısınız konusunu doktorunuzla konuşun. Bu herkes için farklıdır, ancak çoğu kadın yaklaşık 10 ila 15 kg kazanacaktır. Hamileyken az kilolu iseniz, daha fazla kilo almanız gerekebilir. Eğer kilolu iseniz, daha az kilo almanız gerekebilir.
Ne yemeliyim?
Dengeli bir beslenme düzeni, kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Gebelik sırasında aşağıdaki yiyecek ve içeceklere dikkat edin.
- Et, yumurta ve balık. Tam pişmemiş olan yiyecekler sizi risk altına sokabilir. Köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru, kara balıkları yememelisiniz. Bu balıkların cıva düzeyleri yüksektir, bu da bebeğinize zarar verebilir. Ton balığı yerseniz, hafif orkinos olduğundan emin olun. Haftada 6 gramdan fazla ton balığı yemeyin.
- Meyve ve sebzeler. Her şeyi yemeden önce yıkayın. Kartonları ve tabakları kesip temiz tutun.
- Süt ve süt ürünleri. Her gün 4 veya daha fazla porsiyon süt tüketin. Bu sana ve bebeğinize yeterli miktarda kalsiyum verecektir. Pastörize edilmemiş süt içmeyin veya pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketmeyin. Bunlar enfeksiyonlara neden olabilecek bakteriler içerebilir.
- Kafein. Her gün maksimum 1 veya 2 bardak kahveden fazlasını içmeyin.
İlaç alabilir miyim?
Herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın. Buna reçeteler, ağrı kesiciler ve reçetesiz ilaçlar dahildir. Bazı ilaçlar, özellikle gebeliğin ilk 3 ayında alındığında, doğum kusurlarına neden olabilir.
Vitamin alabilir miyim?
Gebe kadınlar her gün en az 400 mikrogram (mcg) folik asit almalıdır . Bebeğinizin beyni ve omuriliği ile ilgili sorunları önlemeye yardımcı olabilir. 400 mcg’den fazla ihtiyacınız varsa doktorunuza danışın.
Hamilelik öncesinde folik asit almaya başlamak en iyisidir. Bunu her gün almalısınız. Doktorunuzun onayı olmadan diğer vitaminleri veya takviyeleri almayın.
Egzersiz?
Hamilelik sırasında sorunlar olmadıkça düzenli egzersiz yapmalısınız. Egzersiz, sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik eder ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Egzersizi engelleyebilecek her hangi bir durum hakkında doktorunuzla konuşun.
Bazı kadınlar, hamile iken egzersiz yapmanın daha kolay doğum yapmasını sağladığını söylüyor. Yürüyüş ve yüzme mükemmel seçimlerdir. Hamilelikten önce aktif değildiyseniz yavaş başlayın. Vücudunuzu dinleyin ve aşırıya kaçmayın. Aşırı ısınmayı veya dehidrasyonu önlemek için bol su için. Düşmenize neden olabilecek egzersizlerden kaçınmak en iyisidir. Buna kayak ve kaya tırmanışı dahildir. Futbol veya basketbol gibi temas sporlarından da kaçınmalısınız.
Seks yapabilir miyim?
Hamileyken seks yapmak güvenlidir. Ancak, endişeleriniz varsa ya da sorunlarınız için doktorunuzla konuşun. Bazı kadınların cinselliğe ilgi düzeyi hamileyken değişir. Büyüdükçe, yan yatarken veya üstte olmak gibi farklı konumlar denemeniz gerekebilir.
Merhabalar!
Güzel bir makale için çok teşekkür ederim. Benim için çok faydalı oldu. Ben artık 3 aylık hamileyim ve doğum öncesi bakım hakkında çok makale okudum. Mesela, anneler‚ bir kadın doktorunu; 0 – 32. haftalar arasında 4 haftada bir, 32-36. haftalar arası 2 haftada bir, 36. haftadan doğuma kadar haftada bir olacak şekilde ziyaret etmelidir. Her muayenede kilo takibi, kan basıncı, karnın büyüme oranına bakılmalı, bebek kalp sesleri dinlenmeli, idrarda glikoz ve protein bakılmalı. Bence bu çok önemlidir hem anne sağlığı hem de bebe sağlığı için. Bilginiz için daha bir kez teşekkür ederim!