Doğum Sonrası Lohusalık Sendromu

0
1366

 Lohusalık Sendromu Nedir?

 

Lohusalık döneminde oluşan ve yaklaşık 2 hafta gibi bir süre devam eden duygu bozuklukları “Lohusa Sendromu” olarak adlandırılmaktadır. Halk dilinde “annelik hüznü” olarak da bilinmektedir.Doğumdan sonra ortaya çıkan lohusalık sendromu kısa süreli bir rahatsızlıktır.

Anne adayı için heyecan ve sevinçle beklediği bebeğini kucağına almak ne kadar güzel duygular hissettiriyorsa, aynı derecede  endişe ve kaygı dolu bir sürecin başlangıcıdır. Aslında kadınlar hamile kaldıkları andan itibaren çeşitli endişeleri içlerinde taşıyabiliyorlar. Ancak hamileliğin o tatlı telaşı içinde kendileri ve çevreleri pek bu durumun farkında olmayabiliyor. Bu duygular daha çok doğumdan sonra  lohusalık sendromu olarak  ortaya çıkmaya başlıyor. Bu süreçte yeni doğum yapmış anne; ani duygusallıklar, kendini yetersiz hissetme ve mutsuzluk gibi durumları bir arada yaşayabilir.

Lohusa Sendromu’nun Nedenleri

Bu sendromun uzmanlar tarafından bugüne kadar belirlenmiş tek bir nedeni bulunmamaktadır. Ancak genellikle aşağıdaki şu nedenlerden dolayı daha çok sık görüldüğü söylenebilir;

– Anne adayının normal hamileliklere göre daha sıkıntılı bir hamilelik geçirmiş olması

– Eğer ilk hamileliği değilse önceki hamileliğinde sıkıntılı bir doğum hikayesi olması

-Hamilelik sırasında eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar

-Anne adayının genlerinde depresyon geçmişinin olması

-Bebek bekleyen ailenin içinde bulunduğu zor ekonomik durum

-Bakımı normale oranla daha masraflı bir bebek (prematüre bebekler vb.)

Lohusalık Sendromunun Belirtileri

Doğumdan sonra genellikle iki hafta gibi bir süreçte bu sendromu yaşayan annelerde, genellikle şu gibi lohusalık sendromu belirtileri görülmektedir;

-Ani duygu değişimleri. Bir anda çok mutluyken beş dakika sonra alakasız bir konuda ağlama isteği lohusalık sendromu belirtileri noktasında ilk sıradadır.

– Genel mutsuzluk hissi

-Kendini gün boyu yorgun hissetme durumu

-Bebeğin bakımını yapmaktaki isteksizlik

-Annenin bebeğine karşı suçlu hissetmesi. Buna bağlı olarak gelişen “yetersizlik” hissi de lohusalık sendromu belirtileri arasındadır.

Lohusalık Sendromunu Önlemenin Yolları

Uzmanlar lohusalık sendromu olarak adlandırılan bu ani duygu değişimlerinin kısa süreli olduğunu düşündükleri için bu sıkıntıyı yaşayan annelere ciddi psikolojik tedaviler önermemektedir. Bu nedenle bu süreçte yeni doğum yapmış olan annenin kendini iyi hissetmek için çabalaması oldukça önemlidir. Bu geçici süreyi en az olumsuzlukla sonlandırmak için yapacağımız tavsiyeler size yardımcı olabilir.

– Bu dönemde annenin sağlıklı besinler tercih etmesi ruhsal durumunu daha iyi bir seviyede olmasını sağlar. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı olan hazır ürünler, asitli içecekler içerisinde bulundurduğu maddeler dolayısıyla agresif duygular içerisine girmeyi tetikler. Bol su tüketimi de oldukça fayda sağlayacaktır.

– Sendrom sürecinde olan kişi içinde bulunduğu sıkıntılı ruh hali dolayısıyla ev işlerinden uzaklaşır. Özellikle mutfağa girip yemek yapmak vakit bulamadıkları aynı zamanda isteksiz oldukları bir konudur. Bunun için buzdolabında önceden yapılmış, pratik yemekler bulundurmaları kolaylık olacaktır.

-Ruh haline en iyi gelen etkenlerden biri oksijendir. Annenin gün içerisinde kendini yormayacak şekilde temiz hava alması yararlı olacaktır. Kısa yürüyüşlere çıkmak, arkadaş buluşmalarına katılmak seçenekler arasında olabilir.