Bir çocuk sahibi olmanın, hamile kalmanın dünyanın en kolay işi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum hiç sandığınız gibi değil! Aslında en küçük dış etkenler, stres etkenleri bile doğurganlığınızı olumsuz yönde etkileyebiliyor ve çocuk sahibi olmanıza etki edebiliyor. Öyleyse sağlıklı bir hamilelik ve doğurganlığınızı harekete geçirmek üzere uygulayabileceğiniz bu 7 faktörü incelemenizi tavsiye ederiz.
1. Beslenmenize Dikkat Edin!
İşte iyi haber: İyi beslenmek, hamile kalma ihtimalinizi arttırır! Yeterli miktarda protein, demir, çinko, C vitamini ve D vitamini beslenme düzeninize eklediğinizden emin olun. Çünkü bu besinlerin eksikliği menstruasyon periyodunun uzamasına (ve dolayısıyla daha düşük oranda ovulasyona) ve erken düşük riski taşımasına neden olur. Günlük multivitamin takviyesi almalı iseniz doktorunuza danışın. Et, balık, az yağlı süt ürünleri, yumurta ve fasulye gibi protein açısından zengin gıdaları tüketmeyi unutmayın.
2. Kafein ve Alkol Tüketimini Sınırlandırın!
Alkol, yumurta implantasyonuna müdahale edebilecek östrojen seviyelerini değiştirir, ancak akşam yemeğinde bazen bir bardak şarap içmek zararsızdır. Hamile kalırken ve hamile kalmaya çalışırken kafeini kesmeyi düşünmelisiniz. Araştırmalar, kafeinin kadınların hormon düzeylerini etkilediğini ileri sürüyor. Hamile kalmayı düşünüyorsanız, günlük kafein alımınızı 200 mg ile sınırlandırın. (Bu bir ila iki bardak kahve eder.)
3. Kilonuzu Takip Edin
Aşırı kilo, insan sağlığına verdiği zararların yanı sıra, ovülasyonu bozan bazı hormonların aşırı üretilmesine neden olabilir. Bu durum daha az yumurtlamanıza ve hamile kalma şansınızı düşürmenize neden olur. Özellikle bel bölgenizdeki fazla vücut yağı, vücudunuzun her ay yumurtlamak için yeterli hormon üretememesine veya gebe kalırsanız hamilelik sürdürememenize neden olabilir. Bu nedenle hamilelik düşüncenizden önce egzersiz yapmaya ve kilonuzu kontrol altına almaya gayret edin.