Down Sendromlu bebekler de görme problemlerine sık rastlanır. Kırma kusurları veya şaşılık çok küçük yaşta ortaya çıkıp çocukluk boyunca sorun oluşturmaya devam edebilir. Down Sendromlu bebeklerin bir çoğunda yakın görüş problemlidir. Genele kıyasla bu çocuklarda doğumsal katarakla (10 kat daha sık karşılaşıldığı ve bununla birlikte süt çocuğunda göz tansiyonu) görülebildiği saptanmıştır. Down Sendromlu bebeklerin %10’unda nistagmus vardır. Katarakt ve keratokonus ergenlikte ya da daha sonra oluşabilir, araştırmalar Down Sendromlu bireylerde bu problemlere genele oranla 4 kat daha sık rastlandığını göstermiştir. Bu problemler tedavi edilmemeleri durumunda tüm yaşlarda ortaya çıkabilecek önlenebilir sakatlıkların önemli sebepleridir. Bu yüzden down sendromlu bireylerde her yaşta göz sağlığına özen gösterilmelidir.
![Down Sendromlu Bebekler](https://www.annelerbilir.net/wp-content/uploads/2017/01/down.jpg)
Her yeni doğan gibi down sendromlu bebekler de konjenital katarakt ve diğer göz problemleri için detaylı bir muayeneden geçmelidir ve bu muayene 6. haftada tekrarlamalıdır. Çocuğun görüşü ve görüşe dair bir sorunu belli edecek hareketleri bu muayeneler dışında da pediatristi tarafından da gözlemlenmelidir. Şaşı bakan, farklı bakış anomalileri ya da dikkat kusuru olan çocuklar göz cerrahına yönlendirilmelidir. 18 ay ve 2 yaş arasında tüm down sendromlu çocuklar bir göz doktoru tarafından, göz ve görme alanı değerlendirmesinden geçirilmelidir. Bu muayene göz kaslarının fonksiyonlarının ve göz dibinin değerlendirilmesini içermelidir. Bu çocukların en azından 1/3’i bu yaşa geldiğinde bir göz/görme alanı problemi geliştirmiştir. Gözünde ya da görme alanında herhangi bir sorun tespit edilen her çocuk uygun bir uzmanla birlikte takip edilmelidir. Kırıcılık kusurları, özellikle de bunlardan en sık görüleni, hipermetrop diğer çocuklarda olduğu gibi kendiliğinden ilerlemeyip erişkinlikte de devamlılık gösterebilir. Bu çocuklar göz merceğinin uyum sorunları da yaşayabildiklerinden söz konusu kusurların küçük yaşta düzeltilmesi gelişimi olumlu yönde etkileyecektir.
İlk göz muayenesinde hiç bir sorun tespit edilmeyen çocuklar 4 yaşına bastıklarında görme ve görüş alan bir kusurları için tekrar kapsamlı şekilde muayene edilmelidir. Bu yaş grubunda down sendromlu bireylerin %50’sinde lensin kırma kusurları tespit edilir. 4 yaştan itibaren, göz ve görme kusurlarının artmış yaygınlığı sebebiyle bu hasta
grubuyla tecrübesi olan bir uzman tarafından en az yılda bir kez kapsamlı göz muayenesi yapılmalıdır. 4 yaşına kadar hipermetrop gelişmediyse bu sorunla daha sonra da karşılaşılması beklenmez fakat miyop her yaşta ortaya çıkabilir.
Down Sendromlu çocuklar ve erişkinler gelişim yaşına uygun standart görme ve görüş alanı testlerine tabidirler, bununla birlikte bu testlerin uygulanacağı ortamın dikkat dağıtıcı olmaması ve gerekirse teste daha uzun zaman ayrılması önemlidir. Uzak ve yakın görüş, her yaşta ve doktorla yapılan her görüşmede kontrol edilmeli ve uygun gözlüklerle düzeltilmeye çalışılmalıdır. Uygun gözlük takılmasına rağmen detaylı görüşteki sorunlar çözülmeyebilir. Daha büyük çocuklar muayenehane ortamında da rahatça kontrol edilebilirler ama muayenesi zor olan daha küçük çocuklar konuda uzman ve deneyimli bir klinikte görülmelidir. Çalışmalarda down sendromlu çocukların %30’unda göz kapağı iltihabı saptandığı gözlemlenmiştir. Standart tedaviye cevap verirler. Nazolakrimal kana tıkanıklığı da bu bireylerde sıktır ve bu problem sebebiyle bir uzmana yönlendirilmeleri
gerekebilir. Göz ve görme kusurlarının karşılaşılma sıklığı ve iletişimde yaşanan problemler göz
önüne alındığında bu hasta grubunun herhangi bir ağrı, görüş değişikliği ya da göz kızarması
durumunda bir göz doktoruna görünmesi gerekir.
Bundan yola çıkarak biz de konjenital katarakt için yüksek riskli grupta yer alan Down Sendromlu bebeklerin, erken göz muayenesi konusunda eğitimli ve tecrübeli kişilerce değerlendirilmeleri gerektiğini vurguluyoruz.