Bebekler için 6 ay anne sütü ile beslenmenin ardından ek gıdaya geçilmesi uygundur. Ancak ek gıda, çoğunlukla ebeveynler tarafından yanlış anlaşılıyor. Ek gıdaya geçiş demek, bebeklere her gıdadan verebileceğiniz anlamına gelmez. Ek gıda konusunda önemli olan kriterler arasında gıdanın cinsi, miktarı ve içeriği oldukça büyük yer kaplamaktadır.. Bu içerikte bebeklerin ek gıdaya geçiş sürecinde dikkat etmeniz ve bilmeniz gerekenleri bulabileceksiniz.
1. Ek Gıda Ürünlerini Basit Tutun
Bebeklere bu süreç içerisinde komplike besinler vermekten uzak durun. Birden fazla malzeme içeren gıdaları, alerjen etkisi olabilecek besinleri bebeklerinize vermeyin. Çilek, şeftali gibi meyveler, yumurta, avokado, yumuşak peynirler ve ekmek, fıstık ezmesi gibi gıdalar bebekler için uygun değildir. Boğulmayı önlemek için başlarda çok küçük parçalar vermekten kaçının.
2. Şekerli Gıdaları Vermekten Kaçının
Çocukları şekerli gıdalarla erken yaşta tanıştırmak doğru bir davranış değildir. Şekerli gıdalar, diş yapısında bozukluklara neden olduğu gibi diyabet hastalığına da sebep olmaktadır.
3. Sevdiği Gıdalar Üzerinde Durun
Bebekler 6 ay süt ile beslenmenin ardından ek gıdalara geçişte adaptasyon sorunu yaşayabilirler. Bu nedenle gıdaları bebeğinize verirken özellikle tatlarını beğendikleri gıdalar üzerinde durun. Eğer bebeğiniz elma püresi yemekten hoşlandıysa, sevmediği bir sebze püresini elma püresi ile karıştırarak verebilir, bu şekilde diğer besinlerin tadına da aşina olmasını sağlayabilirsiniz.
4. Bebeğinizin Yanında Kalın
Bebeğiniz yemek yerken yanında kalmanız, onunla birlikte yemek yemeniz bu durumun bir gereksinim olduğunu düşünmesine neden olabilir. Bebeğinizi masada veya mama sandalyesinde yedirin ve bunu bir alışkanlık haline getirmesine yardımcı olun.
5. Yemesi İçin Onu Zorlamayın
Bebeğinizin bu süreç içinde midesi neredeyse bir yumurta büyüklüğündedir. Bu nedenle bebeğinizin tabaklarca yemek yiyebileceğini sanmayın. Bebeğinizin bir öğünü için yarım muz püresi, yarım yumurta sarısı uygun olacaktır.