Emziren Anneler İçin “Meme Bakımı”

0
1646

Emziren Anneler İçin ” Meme Bakımı “

Bir bebeğin anneyle tam olarak temasa geçtiği ve annenin de bebeğini bir parçası olarak hissettiği en özel durumlardan biri “emzirme” eylemidir. Bebek doğduğu andan itibaren annesinin göğsünü emmeye ve anne sütüyle beslenmeye odaklıdır. Emzirme hem bebeğin beslenmesinin temelini oluştururken aynı zamanda anne ile bebeğin arasındaki bağı kuvvetlendirir.

Bir bebeğin altı ay sadece anne sütüyle beslendiğini düşünürsek; annelerin bu süreçte hem bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirerek besin ihtiyacını karşılaması ve kendisininde sağlıklı bir emzirme dönemi geçirmesi için öncelikle ” meme bakımı “na dikkat etmesi gerekir.Anne ve bebeğin bu dönemi sorunsuz sürdürmeleri için şunlara dikkat etmeleri gerekir;

Bebeği Doğru Pozisyonda Emzirmek 

download3

Emzirme sırasında sıkıntı yaşamamak ve meme ucunun tahriş olması ve ağrıları önlemek için dikkat edilmesi gereken ilk nokta bebeği doğru pozisyonda emzirmektir. Emzirirken annenin sadece meme ucunun bebeğin ağzına gelmesi yanlıştır. Memenin kahverengi bölgesinin ve çevresinin bebeğin ağzına denk gelmesi gerekir. Çünkü emerken bebek sadece meme ucunu ağzına aldığında dişiyle sıkıştırabiliyor. Buda meme ucunda kızarıklık, ağrı ve tahrişlere neden oluyor.

 

 

 

Çatlakları ve Tahrişleri Önlemek İçin…

  • Meme ucunu sık sık silmeyin.
  • Doktorunuzun önereceği kremleri kullanın.
  • Dar kıyafetler giymeyin.
  • Nemli bırakmayın.
  • Bebeğinizin göğsünüzü yara yapmaması için doğru pozisyonları öğrenin.

 

Emzirdikten Sonra Göğüsün İyice Boşaldığından Emin Olmak 

gogus_pompasi_secimi

Emzirme bittikten sonra çoğu anne bebeğin memedeki tüm sütü emdiğini zanneder. Oysa bebekler her emzirmede göğüsteki bütün sütü ememeyebiliyorlar. Bu durum genellikle iki meme de emzirildiği durumlarda ortaya çıkıyor. Bebek bir memeden tam olarak süt emerken, diğer memeden ememeyebilir. Bu durumda meme ucunda süt birikmesine bağlı olarak şişkinlik ve tahriş oluşturabiliyor. Bu yüzden emzirme bittikten sonra annelerin göğüslerindeki süt boşalmış mı diye kontrol etmeleri eğer göğüslerinde hala süt varsa boşaltmaları(elle yada daha fazlaysa pompayla)gerekmektedir.

Meme Ucunu Temiz Tutmak 

woman-covering-breast-with-hand-1730812

Meme ucunda oluşacak bakteri, tahriş ve sıkıntılı durumları önlemenin en önemli kuralı ise hijyendir. Anne memede ve ucunda bakteri oluşumunu engellemek için ellerini ve meme uçlarını sürekli temiz tutmalıdır. Eller emzirmeden önce ve sonra mutlaka yıkanmalıdır. Meme uçları ise emzirmeden önce bol suyla (bir pamuk kullanabilirsiniz) yıkanmalı ve emzirme bittikten sonra da bu işlem devam etmelidir. Meme ucu yıkandıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir noktada meme ucunun ıslak kalmamasıdır. Çünkü meme ucunun ıslak kalması en büyük bakteri oluşumu nedenidir Bu yüzden meme ucu bir peçete yardımıyla iyice kurulanmalıdır.

Doğru Sütyen Seçimi

indir-1

Sağlıklı bir emzirme dönemi geçirmek ve göğüslerin rahat etmesi açısından doğru sütyen seçimi önemlidir.Emzirme dönemimdeki annelerin sütyen seçerken dikkat etmesi gereken unsur rahatlıktır. Bunun için göğüsü çok sıkmayacak genişlikte sütyenler seçmek gerekir. Anneler tarafından “göğüsüm rahat esin, sütyen takmayayım” düşüncesi de yanlıştır.Bu dönemde sütyen takmamak göğüslerin sarkmasına neden olabilir. Bu sebeple uygun sütyeni seçerek kullanmak uygun olacaktır.