Emziren Annenin Yedikleri Bebekte Gaz Yapar mı?

0
1677
Emziren Annenin Yedikleri Bebekte Gaz Yapar mı?

Bebekte gaz probleminin annenin beslenmesi ile ilgili bir bağlantısı var mıdır? Anne sütüyle beslenen bebekler, hayatlarının ilk 6 ayında ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini, hastalıklarla mücadele eden güçlü antikorları anne sütünden edinebilir ve annesi ile arasındaki bağı güçlendirir. Yani aslında anne sütü ile beslenen bebekler birçok avantaja sahiptir. Ama aynı zamanda bu avantajlarla gelen dezavantajlar da vardır. Bunlardan en önemlisi gaz oluşumudur. Bebekte gaz oluşumunun birçok sebebi vardır. Ama en etkilisi, annenin beslenmesine bağlı olarak emzirme yoluyla bebekte gaz oluşumudur.

Anne tarafından tüketilen bazı gaz kaynaklı gıdaların bebekte gaz oluşumuna neden olduğu bilinen bir durumdur. Peki, rahatsız edici yiyecekleri nasıl tespit edebilirsiniz? Özellikle gaz oluşumuna sebep olup olan gıdaları tespit edebilmek için, o gün yediğiniz yiyecekleri not alın. Gün içerisinde bebeğinizin gaz problemi artıyorsa, yediğiniz veya içtiğiniz gıdaları gözden geçirmeniz gerekir. Aşağıda belirtilen gıdalar, bebekte gaz oluşumunu etkileyen gıdalardır. Bu gıdaları tüketirken dikkatli olmanızda fayda var. 

 

bebekte gaz

  • Lif açısından zengin gıdalar, özellikle de kepek içeren gıdalar. 
  • Bazı meyveler, özellikle kayısı, erik, şeftali, armut, erik ve narenciye meyvelerinden portakal, greyfurt.
  •  Yeşil sebzelerden bazıları. Özellikle brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, lahana, enginar ve kuşkonmaz gaz yapıcı özelliğe sahiptir.
  •  Soğan ve sarımsak.
  •  Nişasta grubundan patates ve mısır.
  •  Süt, özellikle laktoza tahammülsüzseniz birincil gaz kaynağı süt ve ürünleri olacaktır. 
  • Çikolatanın çok büyük bir riski yoktur, ancak riski az da olsa gaz yapan gıdalar arasındadır.
  • Kafeinli ürünler, özellikle kahve. Biliyoruz bazı anneler bir bardak kahve içmeden güne başlayamaz ve devamında da dinç kalmak için kahve tüketmeye devam ederler. Ancak kahve, bebeğe gaz yapan en önemli içecektir.
  • Asitli içecekler hava kabarcığıyla doldurulur; bu kabarcıklar, her yudumda keyifle yutulur ancak içen kişide gaz oluşumuna sebep olur. Emziren anneler ise bu gazı bebekleri ile paylaşır. Çünkü yutulan bu havanın bir şekilde serbest bırakılması gerekiyor.

Bu süreç annelerin bazı damak tatlarından feragat etmelerine neden olabiliyor. Ancak kısa bir süre için, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için, gaz yapıcı gıdalardan arındırılmış bir diyet uygulamaları gerekmektedir.