Hamilelik dönemindeki beslenme bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne derece önemli ise, emziklilik dönemindeki beslenme de o derece önemlidir. Hamilelik döneminde bebeğin fiziksel ve mental açıdan sağlıklı gelişebilmesi için anne adayının dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme döneminde alması gereken en önemli besin anne sütüdür ve annenin yeterli miktarda ve nitelikte süt üretebilmek için beslenme tarzına dikkat etmesi gerekir. Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan mucizevi bir besindir.
Emzirme dönemi, yeni doğan bebeğin besin ihtiyaçlarının tamamının anne tarafından karşılandığı dönemdir. Bebeğin ilk aylardaki en kıymetli besini anne sütüdür. Bu nedenle bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütünün yeterli oluşu annenin beslenmesi ve ruh haliyle ilgilidir. Annenin sağlıklı,dengeli ve kişiye özel beslenmesi ile emzirme dönemini rahat geçirmesi sağlanabilir.
Emziklilikte salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır.
Bu nedenle gebelikte olduğu gibi emziklilikte de beslenmenin 2 amacı vardır.
1- Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak,
2-Salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini artırmak, dolayısıyla bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak.
Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. 1 ml süt yapımı için yaklaşık 7 kaloriye ihtiyaç vardır. Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama 700-800 mL süt salgılar.
Amacımız emzirme döneminde annenin sağlıklı, dengeli ve kendisine özel beslenmesini sağlayarak, hem kendi kilo sorunlarını en aza indirgemek, hem de anne sütünün kalitesini arttırmaktır. Bu sayede, bebeğinin de sağlıklı beslenmesi temin edilmiş olur. Emziklilik döneminde süt verimini attırmak için alternatif yenilebilecek besinlere örnek verecek olursak;
- Süt / Ayran: Anne sütünü artırmanın ilk yolu sıvı tüketimini artırmaktır. Bu sıvıların başında da önemli protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin süt ve ayran gelir. Sütü yağsız, ayranı ise yağsız ve tuzsuz tercih edin.
- Ton Balığı / Somon: Ton balığı ve somon Omega 3 ve proteinin iyi kaynaklarıdır. Bebeğinizin beyin gelişimini destekler, sizin ise emziklilik döneminde stres yönetiminize destek çıkar.
- Maş Fasulyesi / Börülce: B grubu vitaminleri ve posadan zengin olan bu besinler; sindirim sistemini düzenler, kan şekeri kontrolünü sağlar ve bol miktarda bitkisel protein içerir. Haşlayıp koyu yeşil yapraklı sebzelerle karıştırıp salata şeklinde tüketin.
- Karabuğday / Buğday: Bu besinler düşük glisemik indeksi değerine ve yüksek posa oranına sahiptir. Kan şekeri kontrolü sağlar, sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirir. Karabuğdayı sebze yemeklerinde, salatalarınızda veya pilav olarak tüketin. Buğdayı ise süt ile pişirip içine 1 tatlı kaşığı bal koyarak tatlı ihtiyacınızı giderin, sütünüzü artırın.
- Badem: Anne sütünün içerdiği E vitamini antioksidan ve omega 3’lerle miktarı artırarak bebeğinizin gelişimini destekler.
- Yumurta: Bebeğinizin beyin gelişimine katkıda bulunan, sütünüzün kalitesine destek çıkan en değerli besin! Yumurta bebeklerde hassasiyete neden olabilir. Bebeğinizde belirti olmadığı sürece.
- Rezene: Hormon değişikliklerine yol açan maddelerce zengin olan rezene, anne sütü salınımı için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini artırır. Hem bebeğinizi hem de sizi rahatlatır.
- Sarımsak / Soğan: Anne sütü artıran en iyi besinler arasında yer alırlar. Süt üretimine yardımcı bileşikler vardır. Yemeklerinizde ve salatalarınızda bol bol kullanın. İpucu: sumaklı soğan salatası.
- Kuşkonmaz: Kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için, gerekli hormonlar vardır. A vitamini, potasyum ve posadan zengin olan kuşkonmazı sebze yemeklerinde, ızgara etlerin yanında kullanın.
Diyetisyen Gül ÖZEN