Omurga eğriliği olarak tanımlanan skolyoz, her 10 kişiden 1’inde görülebilen bir omurga rahatsızlığıdır. Skolyoz görülen kişide omurga sağa veya sola doğru eğimli olarak görülür. Skolyoz rahatsızlığının temelinde yatan birçok neden bulunmaktadır. Özellikle ergenlik dönemlerinde görülmesi ileride tehlikeli durumlara neden olan skolyozun tedavisinde erken tanı çok önemlidir.
Ergenlik dönemindeki çocuklarda görülen skolyozun, ilerleyici özellik göstereceğinden çocukların tanısının erken yapılması çok önemlidir. Bu dönemde çocukların duruş bozuklukları, kambur oturma şekilleri ve ağır sırt çantaları taşımaları skolyoza etki eden sebeplerdendir. Ergenlik dönemi çocukları, vücutlarında yaşanan değişmelerden ötürü vücutlarını saklayabilir ve ebeveynler, çocuklarının vücudunda gelişen değişmeleri fark edemeyebilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının gelişimini izlemesi önemlidir. Çocuk, şikayetlerini dile getirmiyor olsa bile eğer skolyoz sorunu varsa, bu dışarıdan gözlenebilecek bir durumdur. Skolyozun şikayetleri genel olarak;
- omurganın sol veya sağ yana doğru eğilmesi
- bir omuzun öne veya yukarı doğru ilerlemesi
- omuz ve kalçanın birbirine asimetrik durması
- nefes darlığı, yorgunluk
- sırt ve bel ağrısı
gibi belirtiler gösterir.
Bu durumlar ergenlik dönemindeki çocuklarınızda görüldüğü takdirde uzman bir doktor tarafından ilk etapta rötgen çekilerek, skolyoz riskinin olup olmadığı belirlenmelidir. Hastalığın tanısının konulmasının ardından, nasıl bir tedavi yöntemi izleneceği belirlenmelidir. Tedavi yöntemleri hastalığın ağırlığına, çocuğun yaşına ve bedensel özelliklerine göre değişiklikler gösterir. Genelde skolyoz tedavisinde, füzyon ismi verilen cerrahi yöntem uygulanır, ancak bu yöntemin gelişim çağındaki, özellikle 10 yaşın altındaki çocuklar için akciğer ve göğüs kafesi ile ilgili sorunlara neden olabilir. Ancak ergenlik dönemi çocuklarında, 10 yaş civarı çocuklardaki kadar olumsuz sonuçlara neden olmaz.
Skolyozun tedavisinde egzersiz de çok önemlidir. Doktor tarafından skolyoz için özel olarak önerilen egzersizler, yüzme gibi sporlar, skolyozun gerilemesinde önemli yer taşır. Günümüzde teknoloji ve sağlık alanında yaşanan ilerlemelerle skolyoz için de farklı birçok tedavi yolu mevcut. Yeter ki, tanısını koymakta geç kalmayın.