Ergenlik Dönemindeki Kız Çocuklarında Meydana Gelen Değişiklikler

0
1232

Genellikle 12-18 yaş aralığındaki çocuklarda görülen ergenlik dönemi, kız ve erkek çocuklarında farklı özellikler göstererek ilerler. Kız çocuklarının birçoğu erkek çocuklarından daha evvel ergenlik sürecine girer ve fiziksel değişimleri erkek çocuklarına nazaran daha fazladır.

Ergenlik döneminde kız çocuklarının bedeninde meydana gelen değişimler, çocuğun yavaş yavaş tipik bir kadın vücudu olma yolundaki değişimlerdir. Ergenlik dönemindeki kız çocuğunun bedeninde öncelikle göğüsler belirginleşmeye başlar. Telarj ismi verilen bu durum, ergenlik boyunca devam eder. Göğüsler, kız çocuğunun ailesindeki kadınların göğüs büyüklüğü kadar büyüyecektir. Bu süre içerisinde kız çocuklarının göğüslerinde ağrı, kaşıntı ve hassasiyet görülebilir. Bu durum büyüme sürecinde belli aralıklarla devam eder. Bir göğüs diğerinden daha fazla gelişebilir, bu korkulacak bir durum değildir.

Ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte, kız çocuğunda regl (adet) dönemi başlar. Menstürasyon dönemi olarak adlandırılan bu dönem, kız çocuğunun üreme dönemine girdiğini gösterir. Genellikle 9-16 yaş aralıklarında görülür. Mestürasyon, döllenmeyen yumurtalıkların kanama ile dışarı atılması durumudur. Eğer regl dönemi, 9 yaşından erken veya 16 yaşından geç görüldüyse bu durumun altında hormonal bir sıkıntı yatıyor olabilir. Regl kanamaları ayda 1 kez görülür, ortalama 6-7 gün sürer.

Ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte değişkenlik gösteren ve artan hormonlar, kız çocuğunun vücudunda kıllanmaya neden olacaktır. Özellikle genital bölge, koltuk altı ve bacaklarda yoğunlaşacak olan kılların, temizlenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Ergenlik döneminde kız çocuğunun elleri ve ayakları, vücudun diğer bölümlerine göre daha hızlı gelişme gösterir. Bu nedenle kız çocukları, vücutlarının şekilsiz olduğunu, hep böyle görüneceğini düşünerek psikolojik olarak bu durumdan etkilenirler. Ancak, ilerleyen dönemlerde vücudun diğer uzuvları da el ve ayakların gelişimini yakalayacak, bu orantısızlık ortadan kalkacaktır.

Ergenlik ile birlikte, salgılanan hormon miktarının artması beraberinde fazla terleme ve sivilcelenme gibi sorunları da beraberinde getirecektir. Sivilcelenme sorunu, eğer sivilceler iltihaplı birer kist haline geliyorsa doktor kontrolü eşliğinde tedavi edilebilir. Bu gibi durumların dışında cildin temizliği yapılarak ve beslenmeye dikkat edilerek bu sorun en aza indirgenebilir.