Ergenlikte Sivilce Sorunu

0
1317

Sivilce ya da akne ciltte meydana gelen bir sorundur ve çoğunlukla ciltteki yağ salgısı ile alakalıdır. Ciltte salgılanan yağın normal şartlarda deri üzerine çıkması gerekir. Ancak bazı durumlarda salgılanan yağ, deri üzerindeki ölü hücrelerin atılmaması nedeniyle yukarıya çıkamaması ya da yağ hücrelerinin deri altında sıkışması ve gözenekleri tıkayarak bakteri oluşumuna sebep olması nedeniyle iltihaplanır ve sivilceye dönüşür.

Ergenlik dönemindeki çocuklarda, özellikle 12-16 yaş aralığında sivilce çok sıklıkla görülür. Bunun nedeni ise ergenlik döneminde vücutta salgılanan yağ ve hormon miktarının artmasıdır. Bu doğal bir durumdur ancak ergenlik dönemindeki çocuklar için hem ruhsal hem fiziksel birçok soruna davetiye çıkarır.

Ergenlikte görülen iki çeşit sivilce türü vardır; komedon ve iltihaplı sivilceler. Komedon, daha çok siyah nokta olarak bildiğimiz cilt problemidir, komedonlarda iltihap görülmez. Eğer komedon cilt altında iltihaplanırsa nodül veya papül olarak adlandırılan sivilcelere dönüşür.

Ergenlik döneminde erkek çocuklarında daha fazla sivilce görülür. Kız çocuklarında bu sıkıntı 25 yaşından sonra daha sık görülebilir. Bu dönemde görülen sivilce problemi 5 çocuktan 1’inde şiddetli ve tedaviyi gerektirecek şekilde görülür. Sivilce tedavisi uzun bir zaman alan tedavi sürecidir.

ergenlikte-sivilce-sorunu1

 

Ergenlikte Görülen Sivilce Sorununun Sebepleri

 

  • Beslenme Şekli: Beslenme şeklinin, sivilce oluşumunda büyük etkisi vardır. Özellikle ergenlik döneminde yağlı ve sağlıksız gıdalarla beslenmek (kızartma yemekler, abur cubur) sebze, meyve ve protein tüketimi yapmamak sivilce oluşumunu etkiler. Sağlıklı ve dengeli beslenme sivilce oluşumunun engellenmesi açısından önemlidir.
  • Dış faktörler: Nemli iklim ve hava kirliliği sivilce oluşumuna etki eder. Cilde yapışan kirli hava partikülleri veya nem gözenekleri tıkar ve sivilce oluşumuna etki eder.
  • Temizlik: Cildin gerektiğince temizlenmemesi, yağ, ter, kir ve ölü hücrelerin ciltten atılmaması da gözenekleri tıkar ve sivilce oluşumunu tetikler.
  • Stres: Ergenlik dönemi çocuklarının, hayatları ile ilgili sıkıntıları, okul yaşamlarında, sınav dönemlerinde yaşadıkları stres ve ailevi sorunları sırasında oluşan hormon artışı da sivilce oluşumuna neden olur. Kız çocuklarında adet dönemi öncesinde yaşanan stres ve gerginliğe bağlı olarak da sivilce artışı görülebilir.
  • Kozmetik ürünleri: Özellikle kız çocuklarının sıklıkla kullandığı makyaj ürünleri, fondötenler, pudralar, kalitesiz kozmetikler sivilce oluşumuna neden olur. Bu dönemlerde gerekirse hafif makyajlar yapılması ve her gece makyajın muhakkak temizlenmesi gereklidir. Erkek çocukları ise eğer tıraş yapıyorsa, alkolsüz ürünleri tercih etmelidirler.
  • Genetik faktörler: Ailesinde sivilce sorunu yaşayan ergenlerin, sivilce sorununa daha fazla yakalandığı tespit edilmiştir.