Yeni doğan dönemi dediğimiz hayatın ilk bir ayını kapsayan dönemde, diğer yaş grupları ile kıyaslandığında, ölüm oranı daha yüksektir. Bir yaşına kadar kaybedilen iki bebekten biri ve beş yaşına kadar kaybedilen üç bebekten biri ilk bir ayda ölmektedir ve yeni doğan bebek bakımında geleneksel inanç ve uygulamalar ve sıklıkla başvurulan tedavi yaklaşımları yöreden yöreye, ülkeden ülkeye değişiklik göstererek bin yıllardır devam etmektedir. Yeni doğan bebek bakımı ile ilgili geleneksel uygulamalardan biri bebekleri tuzlamak tır.
Tuzlama işlemi yöresine göre değişmekle beraber bazı yerlerde bebeğin 40. gününde 40 banyosunda, bazı yerlerde ise bebeğin ilk banyosunda yapılır. Mesela; ülkemizin Karaman şehrinde yeni doğan bebeğin tuzlama işlemi, bebeğin göbeği düştükten sonra uygulanır. Bebeğin göbeği bebek doğduktan 10-15 gün sonra düşer. Bu işlemde yeni doğan bebek tuzlu su ile yıkanır veya tuzla ovulur. Bu uygulamada tuzun bereket ve uğur vereceğine inanılır. Ayrıca bebeğin büyüdüğünde terinin kokmaması için bebeği tuzlamak gerektiği inancı da vardır. Birçok kişinin günümüzde “kocakarı” adeti dediği bu uygulamalar birçok annenin de bebeği tuzlamanın yararı olacağına inandığını görebilirsiniz. Bu işlemde bebeğin yıkanacağı suya tuz atılıp tuzlu suyla durulanması sağlanır. Hatta bazı yerlerde aktarlarda bebek tuzlama seti bile satılır. Bebekleri tuzlamak için satılan sette, öğütülmüş defne yaprağı, karanfil, nöbet şekeri ve ince tuz bulunuyor. Yüzyıllardır süregelen bu adet de yapılan işlemlerin tıbbi olarak hiç bir dayanağı yoktur. Bu nedenle de doktorlar bu uygulamaya karşı çıkıyorlar.
Bebeği ‘teri kokmasın’ diye tuzlamak istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Hatta uzmanlar bebekleri tuzlamak için yapılan bu işlemin bebeklerde ölüme kadar gidebilen tehlikeli bir uygulama olduğunu belirtiyor. Bazı doktorlar, hastanelerde tuzla yıkandığı için vücudunda yaralar çıkan bebeklerle karşılaştıklarını belirtiyor.Bu durumda tuz bebek cildini tahriş eden bir maddedir. Bu nedenle annelerin bu konuda daha bilinçli olmalarını tavsiye ediyorlar. Bebeğin cildi çok hassas olduğu için ilk doğduğunda bebek yağı ve nemlendiricilerle cildini korumaya çalışmamız gereklidir. Yeni doğan bebekleri genellikle aile büyüklerinin tavsiyesiyle tuzlandığını belirten uzmanlar; yeni anne adaylarını uyarıyor. Bebeklerin çevreden duyulan bilgilerle değil, bir sağlık kuruluşundaki doktor tavsiyesi ile büyütülmesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar ayrıca; tuzlanan bebeklerde önemli miktarda su kaybı olabileceği ve kanda tuz oranının yükselmesine bağlı olarak havale geçirme, tansiyon yükselmesine bağlı beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirtiyorlar. Yapılan bu işlemler hemen ters etki göstermezse de bir süre sonra sağlık problemleri olarak kendini gösteriyor.