Gebelik Kontrolleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1
1045
gebelik kontrolleri

Gebelik kontrolleri hiç bitmeyecek gibi görünebilir, ancak sağlık kontrolleri doğum öncesi bakımın hayati bir parçasıdır. Bebeğiniz ve sizin sağlığınız için bu kontrollerin belli bir düzen içerisinde ve dikkatle yapılması gereklidir.

Peki bu gebelik kontrolleri hangi testleri içerir ve hangi test ne işe yarar?

Rhesus Faktörü Testi

Hamileliğinizin ilk dönemlerinde yapmanız gereken ilk testlerden biri, bebeğinizin farklı kan türlerine sahip olup olmadığını öğrenmek için yapacağınız test olan Rhesus testidir.

Rhesus durumunuz bebeğinizden farklıysa ve doğum sırasında kanınız karışırsa, vücudunuz kendisini korumak için antikor üretir. Bu bağışıklık proteinleri, muhtemelen sarılık ve anemiye neden olabilir, gelecekte herhangi bir bebeğin sağlığını etkileyebilir.

Rhesus faktörü, test sonucunda pozitif çıkarsa, 28 ve 34. haftada Anti-D enjeksiyonlarını alacaksınız. Anti D, ücudunuzun bebeğinizin kanına tepki vermesini önleyen bir antikordur.

Enfeksiyöz hastalık testi

10-12 haftalık civarında, anneye hepatit, HIV, kızamıkçık ve sifiliz için kan testleri yapılacak.

Bu hastalıklar nadiren görülür, ancak bebeğinize geçip ciddi hastalıklara neden olabilecekleri için doğumdan önce test edilmesi en iyisidir. 

Kan testiniz sırasında kolunuzu zorlamayacak giysiler giyin; çünkü bu işlem siz ve ebeniz için bu testi daha kolay hale getirecektir.

Glikoz testi

Gebeliğiniz süresinde şeker artışınızı izlemek için her randevuda bir idrar örneği vermeniz istenecektir.

Gebelik hormonları vücudunuzun glikozu ne kadar iyi işlediğini etkileyebilir. Yüksek düzeyler gebelik diyabetinin bir belirtisi olabilir, bu nedenle glukoz için toleransınızı kontrol etmek için daha ileri testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) riskinizi azaltmak için kan şekeri seviyenizi sabit tutun. Tatlılar, çikolata, beyaz ekmek ve makarna sizin şeker hastalığı ile karşılaşmanıza neden olabilir, bu nedenle bunlardan kaçınmalısınız.

Hemoglobin testi

İlk doğum öncesi randevunuzda ve yine 32 haftada bir kan testi, hemoglobin seviyelerinin düşük olup olmadığını söyleyebilir.

Düşük hemoglobin düzeyleri, sizi yorgun bırakarak, anemi riskine sokabilir. Hemoglobine gebelik sırasında bebeğinize oksijen ve besin maddeleri taşımak için de ihtiyaç duyulduğundan, hemoglobin seviyeniz düşükse doktorunuz size demir takviyesi yapacaktır.

Diyetiniz boyunca demir seviyelerini de artırabilirsiniz. Kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengindir. Güçlendirilmiş tahıl gevrekleri de iyi bir demir kaynağıdır.

Kan bozukluğu testi

Birçok kişi kalıtsal bir bozukluk taşıdıklarını bilmemektedir, bu nedenle talasemi ve orak hücre kontrolü için 10. hafta test edileceksiniz.

Talasemi ve orak hücre, anemiye neden olabilecek kalıtsal kan hücresi bozukluklarıdır. Bazı NHS güvenleri otomatik olarak orak hücre testi yapmaz ve yüksek prevalanslı bir bölgede yaşamanıza, etnik geçmişinizde olup olmamanıza veya yüksek riskli bir gruba girmeniz durumunda buna bağlıdır.

 

 

1 Yorum

  1. Merhaba, arkadaşlar!
    Güzel bir makaledir. Okuduğum zaman böbrek hastalıklarını da hatırladım. Böbrek anomalileri fetal anomali taramasında belirlenebiliyor. Küçük böbrekten böbrek yokluğuna ve yerinde olmayan böbreğe dek birçok böbrek anomalisi bulunuyor. Sıkça rastlanan böbrek anomalilerinin çoğu hayati bir tehlike taşımamasına karşın, ilerleyen yıllarda böbrek hastalıklarına neden olabiliyor. Günümüzde pek çok böbrek anomalisi tedavi edilebiliyor. Bu hakkında bilen arkadaşlar bilginiz ile paylaşabilir misiniz, lütfen? Yardımınız için teşekkür ederim!
    Saygılar!