Gebelik Şekeri Nasıl Yönetilir?

0
671
düşük doğumun en yaygın nedenleri

Gebelik Şekeri Nasıl Yönetilir?

Gebelik şekeri oldukça yaygındır. Hamile kadınların yüzde 2 ila yüzde 10’ununda gebelik şekeri görülür. Bebeğinizi kan dolaşımına bağlayan plasenta, yüksek düzeyde çeşitli hormonlar üretiyor ve bu hormonların hemen hemen hepsi, hücrelerinizdeki insülinin etkisini azaltarak kan şekerinizi yükseltir. Bebeğiniz büyüdükçe plasenta giderek daha fazla insülin bloke eden hormon üretir. Çoğu kadın için, bu bir sorun değildir, çünkü pankreas kan şekerini dengede tutacak kadar insülin salgılar. Ancak bir kadın gebelik diyabeti olduğunda, pankreası bebeğinin büyümesini ve refahını etkileyebilecek şekilde kan şekerinin yükselişini takip edemez.

Hamilelik şekeri şeker yüklemesi ve ardından kan testi ile ortaya çıkar. Eğer test pozitif çıkarsa doktorunuzun yönlendirmelerini izlemeniz gereklidir. Teşhisten sonra bebeğinizi güvende tutmak için ne yapmanız gerektiğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Doktorunuz size önce kan şekerinizi dengede tutmak için belirli miktarda karbonhidrat tüketimini sağlamak için diyetinizi nasıl yönlendireceğinizi söyleyecektir. Egzersiz yapmak da önemlidir, çünkü egzersizler vücudunuzu glikozu enerji için kullanmaya teşvik ederek kan şekerinizi düşürür.

Her sabah aç karnına şekerinizi ölçebilirsiniz. Bu günler arasındaki durumunuzla alakalı size kıyas yapma imkanı tanır. Ayrıca aç karnına, özellikle sabahları ölçülen şeker oranı en doğru oranı verir.

Gebelik diyabetini kontrol etmeyen kişiler yüksek doğum ağırlığı olan çocuk , düşük kan şekeri, preterm (erken) doğum ve daha sonraki yaşamda Tip 2 diyabet gibi komplikasyonlara ve yüksek tansiyon, preeklampsi ve diyabet gelişimi gibi kendileri için olumsuz durumlar yaratacak komplikasyonlara neden olabilirler. Fakat doktorunuzun talimatlarına uyarsanız, komplikasyon riskiniz önemli ölçüde düşer. İlk bebeğiniz mükemmel sağlıklı olarak doğmuş olabilir ve ikinci hamileliğinizle tekrar gebelik diyabeti geliştirmiş olabilirsiniz, ancak doktorlarınızın talimatları ve yasaklarına uyduğunuz sürece bebeğiniz herhangi bir risk altında olmayacak ve onu sağlıklı tutmak için elinizden geleni yapacaksınız.