1.Hafta
Aslında henüz hamile sayılmazsınız, çünkü hamilelik son adet tarihinden sonra geçen ayı kapsar. Aslında 40 hafta olarak hesaplanan gebeliğin ilk iki haftasında gebelik yoktur.
2.Hafta
2.haftada yumurtlama başlar. Bu süre içerisinde cinsel birliktelik yaşadığınız takdirde, hamilelik olasılığınız yüksek olacaktır.
3.Hafta
3. hafta döllenmenin başlayacağı haftadır. Aslında hamileliğin başlangıcıdır ancak bu dönemde herhangi bir belirti görülmez.
4. Hafta
Bu dönemde testinizi yaptınız ve tebrikler; hamilesiniz! Bu haftada mide bulantıları, baş dönmeleri gibi belirtiler görülmeye başlar, sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyabilir, yorgun hissedebilirsiniz.
5. Hafta
Bebeğiniz embriyo halinde ve sadece bir kum tanesi büyüklüğünde. Bu küçük boyuta rağmen organ gelişimleri yavaşça başlıyor.
6. Hafta
Bu dönemde bebeğiniz biraz daha büyür ve düşük riski olabilir. Dikkatli olunması gereken bir dönemdir.
7. Hafta
Embriyonun boyutunun biraz daha artmasına bağlı olarak, mide bulantıları şiddetlenebilir. Bulantılar özellikle sabahları daha yoğun görülür.
8. Hafta
Bu haftada çekilen ultrasonda bebeğin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Düşük ihtimali bu dönemde %2’ye iner.
9. Hafta
Bu dönemde bebeğiniz idrar torbanıza baskı yapmaya başlayacağı için, tuvalete çıkma sıklığınız artabilir.
10. Hafta
Bebeğiniz artık bir fetüs olarak adlandırılır. Mide bulantıları, baş dönmeleri, yorgunluk hissiyatı gitgide azalır. Bu haftadan sonra bebeğin sağlık kontrollerine ağırlık verilmesi gereklidir.
11. Hafta
Bu haftada bebeğinizin organları yavaş yavaş işlev kazanmaya başlar ve bebeğin cinsiyet özellikleri ortaya çıkar. Cinsel organ gelişimi başlar.
12. Hafta
Bu dönemle beraber, karnınız artık belirginleşmiştir. Annenin pelvis kemikleri genişlemeye başlar. Bu dönemdeki boyutu, doğum anına kadar en az 1000 kez değişecek.
13. Hafta
13. hafta ile ilk trimester (hamileliğin 3 aylık ilk periyodu) son bulur. Artık annenin yeme isteği artabilir. Ancak bebeğinizin ve kendi sağlığınız için yeme içme isteğinize bir denge getirmelisiniz.
14. Hafta
Bu dönemde nefes alma egzersizlerine başlamanız iyi olacaktır. Çünkü yapacağınız uzun konuşmalarda nefesinizin kesilme olasılığı söz konusu olacaktır.
15. Hafta
Bu dönemde bebeğinizin saçları çıkmaya başlar ve cinsiyetini öğrenmenize artık yalnızca birkaç hafta vardır.
16. Hafta
Bebeğinizin hareketlerini artık çok net bir şekilde hissetmeye başlarsınız. Doktorunuz bu noktadan sonra kontrollerinizin sıklaşmasını isteyebilir.
17. Hafta
Bebeğinizin parmak izi oluşumu bu dönemde başlar. Vücudundaki kahverengi yağ dokusu miktarı artış göstermeye başlar. Göğüslerinizdeki hassasiyet bu dönemde daha fazla görülecektir.
18. Hafta
Bebeğin dişleri oluşmaya başlar. Artık daha hareketli bir hale gelebilir ve hareketlerini çok net şekilde hissetmeye başlarsınız, tekmelemeler sıklaşır.
19. Hafta
Bu dönemde bebekler parmak emme refleksi gösterebilirler. Bebeğiniz kız ise yumurtalık oluşumu bu dönemde başlar. Bu dönem içerisinde cinsel birliktelik için herhangi bir sakınca yoktur. (eğer gebeliğinizle alakalı bir sorununuz yoksa)
20. Hafta
Bu dönemde bebeğinizin artık uyku ve uyanıklık dönemleri vardır. Bebeğinizin kalbi dakikada 140-160 kez hızlıca atar. 20. haftada rahim iyice genişler, karnınız ise gitgide belirginleşmeye başlar.
21. Hafta
Eğer 35 üzerindeyseniz, bu dönemde hamilelik şekeri veya yüksek tansiyon görülme olasılığınız yüksektir. Bebeğinizin kaşları ve göz kapakları tamamen gelişmiştir ancak hala kapalıdır. Bu dönem içerisinde eğer gebeliğiniz izin verirse doktor kontrolü ile basit egzersizler yapmanız faydalı olacaktır.
22.Hafta
Bu dönemde vajinal akıntı sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bebeğinizin tırnak oluşumu ve organları da işlev kazanmaya başlamıştır. Beyni ise hızlı bir şekilde gelişmeye başlar.
23.Hafta
Bu dönemde bebeğinizin gözleri oluşmuştur ancak pigmentleri tam olarak gelişmediği için hala işlevini kazanmamıştır. Kilo takibinize önem vermeniz gerekir, çünkü bu dönem bebeğinizin hızla büyüdüğü dolayısıyla sizin de kilo almaya müsait olduğunuz bir dönemdir.
24. Hafta
Bu dönemde bebeğin vücudunda “lanugo” ismi verilen ve genelde yüzü, anlı, boynu ve kolları kaplayan ince tüyler oluşmaya başlar. Bu tüyler doğuma doğru dökülür bebek ise bu tüylerin bir kısmını yer. Bebeğin cilt pigmentleri daha da gelişir ve bebeğin saydam cilt görünümü yavaş yavaş düzelmeye başlar.
25. Hafta
Bu dönemde özellikle geceleri mide ekşimesi ve bacak krampları yaşayabilirsiniz. Karnınızı dinleyen bir kişi, bebeğin kalp atışlarını duyabilir.
26. Hafta
Bu haftada bebeğin akciğerlerinin hava keseleri olan alveoller gelişmeye başlar. Bebeğinizin işitme ve görme konusu ile ilgili önemli bir haftadır. Gözleri neredeyse tamamen oluşmuştur ve göz kapakları yavaş yavaş açılıp kapanmaya başlar. İlginç bir bilgi; anne karnındaki tüm bebeklerin göz renkleri mavidir.
27. Hafta
Bebeğinizin artan ağırlığı bel ve sırt ağrılarınızın oluşmasına neden olabilir. Bu artış ile birlikte vücudunuzda çatlaklar da oluşmaya başlayabilir.
28. Hafta
28. hafta, 3. trimester dönemin başlangıcıdır. Bebeğiniz tat ve koku alabilir, gözlerinden gözyaşı gelebilir. Bebeğin emme ve yutma becerileri gitgide gelişir.
29. Hafta
Bebek ışığa ve sese karşı gitgide duyarlı hale gelir. Bebeğin böbreküstü bezleri gelişir ve prolaktin salgılanmasını arttırarak sizde süt üretiminin oluşmasını da tetikler.
30. Hafta
Büyüyen rahim diyaframa baskı yapar ve bu yüzden zaman zaman nefessiz kaldığınızı hissedebilirsiniz. Karnınız gitgide gelişecektir, ayakkabınızı bağlamak sizin için oldukça zor bir iş haline gelebilir.
31. Hafta
Bebeğin gelişiminin artması nedeniyle rahim idrar torbasına baskı yapmaya başlar ve bu sizin özellikle geceleri sık sık tuvalete çıkmanıza sebep olur.
32. Hafta
Bebeğin 5 duyu organı gelişmiştir ve rüya görmeye başlar. Bu dönemde bebeğin vücudunda çıkan lanugo tüyleri kaybolmaya başlar. Doğum için nefes egzersizlerine başlamanız faydalı olacaktır.
33. Hafta
Bebeğiniz bu dönemde muhtemelen baş aşağı dönmüş olacak. Bu dönemde bebeğiniz antikor üretmeye başlayacak ve bağışıklık sistemi gelişmeye başlayacak.
34.Hafta
Bebeğiniz artık derin nefesler alıyor ve gözlerini sık sık açıp kapıyor. Erken doğum riskiniz de olsa bebeğiniz sağlıklı büyümesini tamamlayacaktır.
35. Hafta
Bu dönemde yaptığınız en küçük iş bile size inanılmaz yorgunluk verebilir, kendinizi oldukça halsiz hissedebilirsiniz. Bebeğinizin saç ve tırnaklarının oluşumu tamamlanmıştır.
36. Hafta
Bebek yavaş yavaş doğum için kendini hazırlar ve pelvisin altına doğru düşebilir. Bebeğiniz dar bir alana girdiği için hareketleri azalacaktır, hareketlerini hissetmediğiniz takdirde endişe etmenize gerek yok.
37. Hafta
Kasılmalarınız artmaya başlayacaktır ve bu süreç içerisinde bebeğinizin gitgide aşağı inmesi ile tuvalet ihtiyacınız daha da artacaktır. Bebeğiniz doğum pozisyonu almaya başlıyor.
38. Hafta
Muhtemelen sırt, bel, boyun ağrısı ve kasılmalar yaşıyorsunuz. Bebeğinizin beyin nöronları doğuma kadar gelişim göstermeye devam edecek.
39. Hafta
Son düzlüğe geldiniz. Bebeğiniz ve siz oldukça sağlıklı durumdasınız ancak içinizi yoğun bir korku sarabilir. İyi bir anne olabilecek miyim, bebeğim sağlıklı doğacak mı soruları ile geçecek bir hafta sizleri bekliyor.
40. Hafta
Tebrikler! Bebeğiniz artık kucağınıza gelmek için hazır!
Doğumda sizi epey zorlayacak anlar bekliyor. Ancak o ufak ve savunmasız canlıyı kucağınıza aldığınızda çektiğiniz tüm acıların unutulacağına eminiz. Bundan sonra düşünmeniz gereken şey sağlıklı gelişimi ve emzirmek olmalı