Hamileliğin 15. Haftası İçinde Bebekte Görülen Değişim ve Gelişimler
Bebeğin burun, dudak ve tat tomurcukları oluşur. Kafası ve yüzü, lanugo adı verilen ince, yumuşak tüylerle kaplıdır. Uzunluğu yaklaşık 12 – 13 cm’dir. Ağız hareketleri görülmeye başlar, ancak yapılan bir araştırma kız bebeklerin erkeklere göre daha fazla ağız hareketi yaptığını ortaya koymuştur.
Hamileliğin 15. Haftası İçinde Annede Görülen Değişim ve Gelişimler
Karnınız artık büyümeye ve pelvisinizden dışarı çıkmaya başlamıştır, bu nedenle eski kıyafetlerinizle ilgili sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Kasığınızı sıkmayacak, hafif kıyafetler tercih etmelisiniz.
Süt bezleriniz üretime başlamış olabilir. Bazen meme uçlarınızda veya çamaşırınızda bazı lekeler görebilirsiniz. Bunun için endişelenmenize gerek yok! Hormonlarınız sizi doğuma hazırlıyor ve süt üretimine şimdiden başlamanızı sağlıyor. Süt sızıntısı artarsa, göğüs pedlerini kullanmanız faydalı olabilir.
Aslında bu süreçte sızıntı yapan sıvı süt değil kolostrumdur, vücudunuz bu süreçte, bu sıvıyı üretmeye çalışır. Kolostrum, sütten farklı olarak daha çok protein içeren, besin değeri ve koruyuculuk açısından çok daha zengin bir sıvıdır. Bebeğinizin tükettiği ilk sıvı da zaten sütten önce kolostrum olacaktır.
Bu haftalar içerisinde düzenli olarak kasılmalar hissedebilirsiniz. Bunun sebebi rahmin kendini yavaş yavaş doğuma hazırlamasıdır. Bazı ağır hareketlerle kasılmalarınız artabilir veya şiddetlenebilir. Eğer ağrılı, düzensiz ve şiddetli kasılmalar yaşarsanız, mutlaka doktorunuza başvurun.
Bu süreçte idrar kaçırma durumu söz konusu olabilir. Bunun en büyük nedeni bebeğin idrar kesesine baskı yapması ve pelvik taban güçsüzlüğüdür. Pelvik tabanınızı güçlendirmek için, Kegels egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Ayrıca güçlü bir pelvik taban, doğumu kolaylaştırır.
Gebelik süresinde hem anne hem de bebekte yaşanan değişimler ve gelişimleri takip etmek için hafta hafta hamilelik kategorimizi takip edebilirsiniz.