Hamileliğin 37. Haftası İçinde Bebekte Görülen Değişim ve Gelişimler
Bebeğiniz şimdi 50 – 55 cm arasında ya da öylesine ve 2,5 kilo civarındadır. Gebeliklerin büyük çoğunluğunda bebek, bu süre içerisinde doğum konumuna geçmeye başlar, yani baş aşağı döner ve vajinaya doğru ilerler.
Bebeğiniz nefes alıp vermeye çalışıyor ancak gerinmek ve tekmelemek için pratikte daha az alan bulunuyor. Bebeğinizin bağırsakları, anne karnındaki ölü hücreler, mekonyum, lanugo ve amniyotik sıvı ile doludur. Bu nedenle bebeğinizin doğumdan sonra yapacağı ilk dışkı, bu maddelerin birleşiminden oluşan yeşil – sarı, sümüksü yapıda bir dışkı olacaktır.
Hamileliğin 37. Haftası İçinde Annede Görülen Değişim ve Gelişimler
Bu hafta içinde vücudunuzda kilo alma nedeniyle cildin gerilmesi sonucunda oluşan çatlaklar çok daha fazla belli olmaya başlar. Ancak bu konu için endişelenmeyin. Doğumun ardından bu çatlaklarda azalmalar olacaktır, çünkü çatlakların nedeni kırık kolajenlerdir, ancak doğumdan sonra bu kolajenler onarılır.
34. haftadan sonra birçok kasılma hissedebilirsiniz. Her kasılma doğumu işaret etmez, ancak kasılmalar düzenli olmalıdır. Her 10 dakikada bir yaşanan kasılmalar normaldir ancak aralıklı ve düzensiz ise bir sorun olabilir.
Gebelik süresinde hem anne hem de bebekte yaşanan değişimler ve gelişimleri takip etmek için hafta hafta hamilelik kategorimizi takip edebilirsiniz.