Değişik tatlara olan istek. Bulantı dalgaları.
Her anne, hamilelik sürecinde çeşitli istek ve belirtileri gösterir. Ancak her kadın hamileliğe verilen hormonal değişikliklere farklı yanıtlar verir. İşte ilk üç ayda hamilelerde görülen ortak belirtiler!
Sabah bulantıları
Birinci trimesterde görülen ortak belirtiler arasında, mide bulantısı ve kusma yüzde 85’i kadar etkiler ve genelde sadece sabahları görülür. Bunun neden olduğu tam olarak net olmasa da sabah bulantıları, hamilelik hormonu olan koryonik gonadotropinin neden olabileceğine inanılıyor.
İşte bu belirtileri en aza indirmenin bazı yolları;
- Gün boyu az az sık sık yiyin. Daha küçük porsiyonlar sık yiyerek sindirimi kolaylaştırabilir ve midenizi doldurabilirsiniz. Mide bulantısı, karnınız açken daha da kötüdür. Hafif ve sağlıklı gıdalar tercih etmek isteyebilirsiniz. Izgara tavuk, et, peynirli sandviçler faydalı olabilir.
- Zencefil tüketin. Zencefil, mide bulantısını bastırmak için kanıtlanmış bir bitkidir. Faydalarının tamamını alabilmeniz için çayınıza veya meyve sularınıza biraz taze zencefil rendelemeyi deneyin.
- B6’yı deneyin. Bu vitaminin bir takviyesi mide bulantısını yardımcı olabilir. Uygun miktarı doktorunuza sorun.
Bazı Besinlerden Tiksinme veya Fazla İlgi Duyma
Hamilelerin bazı gıdalar için merakı artabilir (aşerme) ya da daha önce tüketmekten keyif aldıkları bazı besinlere karşı tiksinme duyabilirler. Bu istek ve kaçınma beklenmedik olabilir, ancak hamile kadınların neredeyse %85’i daha önce sevdikleri besinlerin mide bulantısına neden olduğunu söylüyorlar. Mide bulantısını önlemek için en iyi yöntem sevdiğiniz besinlerden günde 75 ila 100 kalorilik bir miktar tüketmek olabilir.
- Süt içemiyorsanız, az yağlı peynir, peynir veya yoğurt kullanınız. Süt sosları, çorbaları, yulaf ezmesinde veya krepler de kullanmayı deneyin.
- Sebzeleri yutamıyorsanız, mango ve kayısı gibi beta-karoten bakımından zengin meyveleri tüketebilirsiniz.
- Et ve ürünlerinden dolayı bulantınız oluşuyorsa, fasulyeyi deneyin veya sos, çorba ve güveçte sığır, tavuk veya hindi saklayın.
Yorgunluk
Günde 24 saat yorgunluk hissetmek, gebeliğin en yaygın yan etkilerinden biridir. Vücudunuz bebeğin büyümesini hızlandırmak için kendi gücünden veriyor ve bu da yorgunluğa neden oluyor. Yumurtalıklarınızın ürettiği progesteron, fetusa kan tedarik etmek için yüzde 50’ye kadar yükselen kan hacmi ve buna benzer faaliyetler vücudunuzda yorgunluğa neden olur.
Aşırı yorgunluğa anemi de sebep olabilir. Bebeğin kan hücrelerinin üretilmesi için fazladan demir gerekir ve eğer yeterli miktarda demir yoksa, bebek vücudunuzdan ihtiyaç duyduğu kan hücrelerini alır. Bu da annenin kansızlık yaşamasına neden olur. Doktorunuz demir depolarınızı kontrol etmeniz için ilk doğum öncesi ziyaretiniz sırasında size bir kan testi yapacaktır. Eğer yeterince yoksa, bir tedavi sürecinden geçebilirsiniz.
Yorgunlukla mücadele etmek için;
- Harekete geçin. Tek yapmanız gereken kanepede sürekli yatmak yerine, kısa bir yürüyüş yapmak. Günde 20 dakika yapacağınız yürüyüşler kendinizi daha dinç hissetmenize yardımcı olacak.
- Doğum öncesi vitaminini al. Gıdaya olan iştahınızın tüm zamanların en düşük seviyesinde olması halinde boşlukları dolduracak ve demir içerdiğinden anemiyi engellemeye yardımcı olabilir.
- Gün içinde ufak uyku molaları verin. Eğer uykunuz gelirse uyumak sizin için çok daha iyi olacaktır.
Sık idrara çıkma
Hamilelik döneminde rahim büyür ve mesaneye baskı yapmaya başlar. Artı, böbrekleriniz de boşaltım için fazla mesai yapar. Sonucunda gece gündüz tuvalette vakit geçirirsiniz. Ancak, sıvıları kesmeyin ve tutarak idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceğinden idrar yapmayı bekletmeyin. Geceleri tuvalete sık çıkmamak için, yatmadan birkaç önce saat içmeyi bırakın, özellikle kafein tüketimini bırakın.
Sivilce Oluşumu
Hamilelikte farklı çalışan hormonlar cildinizi de etkiler, sebum miktarı artabilir ve bu da sivilce oluşumuna neden olabilir. Ancak kontrol altına alabilirsiniz;
- Cildinizi ovmayınız veya fazla yıkamayınız. Aşırı kurutulmasını önlemek için nazik bir temizleyici kullanın.
- Yağsız nemlendiriciye geçin. Aşırı yağlı cildinize yağ eklemek doğru değildir.
- Kullandığınız ürünlerin etiketlerini kontrol edin. Glikolik asit iyidir, ancak benzoil peroksit, salisilik asit, retinoller veya steroid içeren tuzları vardır: Potansiyel olarak doğum kusurlarına neden olabilirler.
Baş ağrısı
Hamilelikte görülen baş ağrısı, düşük kan şekeri (değişen metabolizma sonucu), hormon artışı ve kan akımı azalması nedeniyle oluşabilir. Baş ağrısı çekiyorsanız, şakaklarınıza masaj yaparak, ensenize soğuk bir kompress uygulayarak veya temiz havayı bol bol içinize çekerek durdurabilirsiniz. Eğer bunlar işe yaramazsa, asetaminofen gebe kadınlar için güvenli kabul edilir. Migren geçiriyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Şişmiş göğüsler
Bebeğiniz henüz çok küçük bile olsa, göğüsleriniz onu beslemek için dolmaya ve şişmeye başlar. Hormonal değişiklikler ve genişleyen süt kanallarının büyümesi genellikle gebeliğin altıncı haftasında gerçekleşir, göğüslerinizi şişkin ve hassas hissettirir. Ağrıyı hafifletmek için:
- Kolay ayarlamalar yapmak için fazladan kanca çıtaları olan daha büyük sütyenler satın alın.
- Ağrınız sizi dinlendirmekten alıkoyarsa yumuşak bir pamuklu sutyen alın, destek acıyı hafifletir.
Duygusal inişler ve çıkışlar
Hormonlar, uyku eksikliği, gerçeklik gebelik hepsi bu duyguların bir karışmasına katkıda bulunabilir. Hamile kadınlar bu süreçte sessiz, heyecanlı, kızgın, üzgün veya mutlu-şanslı, tüm bu duyguları bir anda hissedebilir. Duygu patlamalarından karşılıklı etkilenmemek için sevdiğiniz insanlarla beraber olun.