Hamilelikte kabızlık, vücudunuzun değiştiği dokuz ay boyunca hamileliğin en can alıcı yan etkilerinden sadece biridir. Düzensiz bağırsak hareketleri ve sorunlu sindirim, rahatsızlık verici ve sıkıntılı bir durumdur, ayrıca hamilelikte çok yaygın bir sorundur. Normalde iki günde bir tuvalete çıkıyor olmanız normal bir periyottur. Ancak dört gün boyunca tuvalete çıkmazsanız, tuvalete çıkarken aşırı zorlanırsanız, bu kabızlık belirtisi olabilir.
Kadınların yaklaşık %40’ında hamilelikte kabızlık problemi görülmektedir. Anne vücudunda salgılanan progesteron hormonu, vücudunuzdaki bağları ve kasları gevşetmek için serbest bırakılır, böylece bebeğinizin doğumu kolaylaşır. Bu hormonlar bağırsaklarımızdaki kasları da etkiler ve sindirimin yavaşlamasına neden olur.
Kabızlık sırasında bağırsak hareketlerinin yavaşlamasının yanı sıra, şişkinlik ve karın ağrısı yaşayabilirsiniz ve dışkınızı çıkarmanız zor ve kuru bir yapıda olabilir. Eğer çok zorlanırsanız, kaşıntılı ve kanayan makat dokusu veya hemoroid (basur) gelişebilir.
Hamilelikte Kabızlık Tedavi Yöntemleri
Diyet yapmak, beslenmeye dikkat etmek ve sıvı tüketimi sağlamak, kabızlığın üstesinden gelmenin en iyi yollarından biridir. Kepekli hububat, yulaf, sebze, kuru kayısı ve kuru erik gibi lif bakımından zengin gıdaları bolca tüketmeniz kabızlığın tedavisi için faydalı olacaktır. Bununla birlikte, sıvı alımını da yaptığınızdan emin olmalısınız.
Su, meyve suyu veya bitki çayı olarak 1.5 litre sıvı içmeyi hedefleyin. Yürüme ya da yüzme gibi yumuşak egzersizler, sindirim sisteminizi uyarmak üzere dolaşımı arttırdığı için kabızlık için de faydalıdır.
Eğer hamilelik esnasında tuvalette uzun süre kalıyor, dışkılamaya çalışırken acı çekiyor ve 4 günü aşan süredir tuvalete çıkamıyorsanız, doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Doktorunuz bağırsak hareketinizi teşvik etmek için, hamileliğinize uygun müshil maddeleri reçete edebilir. Eğer sağlığınızı tehdit edecek şekilde rahatsız değilseniz, bir eczaneye müracaat ederek hamile olduğunuzu söyleyip, size uygun bir ilaç önermesini de isteyebilirsiniz.
Kabızlık problemi için, rahatsızlığınızı tedavi etmek üzere bazı merhemleri kullanabilirsiniz, ancak eğer dışkılamaya çalışırken makatınızda kanama başlarsa ve bu kanama uzun sürerse muhakkak doktorunuza danışmanız gerekir.