Kardeş Kavgaları Ve Kardeşler Arası Kıskançlığı Önlemenin Yolları Nelerdir?
Kardeşler arasında oluşabilecek kardeş kavgaları, rekabet veya kıskançlık ebeveynler için en zor konulardandır. Aslında hayatın içinde yer alan kıskançlık ve rekabet duygularının kardeşler arasında da var olması gayet doğal bir süreçtir fakat var olan bu duyguların şiddeti durumun ciddiyetini belirler. Eğer var olan kardeş kavgaları içinde bir çocuk diğer çocuğa güç, baskı veya şiddet uyguluyorsa durum daha da bir önem kazanır. Bahsedeceğimiz bu basit yöntemler; birbiriyle sürekli atışan, savaşan ve anlaşamayan çocuklarınızı nasıl yönlendirmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.
Çocuklarınız arasında yaşanan bu duygu çatışmalarıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkmalarını ve bu duyguları dengelemeyi öğretmeniz onların yetişkinliklerinde daha sağlıklı bireyler olmalarını sağlayacaktır. Çünkü duygu kontrolünü çocuklukta öğrenemeyen kişiler, yetişkinlikte adaletsizlik, dürüst olmamak veya kurban etme, kurban olma duyguları gibi duygulara sahip olabilir ve bu durum ileriye doğru daha da baltalayıcı, engelleyici bir hale alabilmektedir.
1- Doğacak olan kardeş ile erkenden tanıştırın. Doğacak olan bebeğiniz ile arasındaki bağı henüz anne karnında iken kuvvetlendirmeye çalışın. Onu karnınızda hissetmesine izin verin. Ailenin yeni üyesi hakkında sık sık onu bilgilendirin ve aranıza katıldığı zaman olacak güzel anlardan bahsederek onu bu sürece alıştırmaya başlayın.
2- Kardeşlerin yeni bebek için birer rol model olduğundan, doğduğu andan itibaren kardeşlerini örnek alacağından bahsederek çocuklarınıza ufak ufak sorumluluklar verin.
3- Mümkün olduğunca yeni doğan bebeğin bakım süreçlerine kardeşlerini de dahil edin ve bir bebeğe nasıl yaklaşılması, dokunulması veya davranılması gerektiğini göstererek anlatın.
4- Yeni doğmuş bebeği ziyarete gelenler bazen diğer kardeşlerin neler hissettiğini unutabilirler. Mesela bebek için getirilen hediyeler ile ilgilenmelerine izin verebilirsiniz. Gelen hediyeleri inceleyip, test etmesini söyleyebilirsiniz. Ya da bazen bebeğe getirilen hediyelerle birlikte onlara da hediyeler vererek durumu eşitleyebilirsiniz.
5-Çocuklarınızı yeni kardeşleriyle olan olumlu ilişkilerinde onları övün. Tutumlarındaki değişimlerinde veya kardeşlerine size yardımcı olmaları gibi durumlarda; onları çabalarından ötürü övün.
6- Kavga durumlarında işler dahada büyümeden müdahale etmeye çalışın ve uzlaşarakta sorunların çözülebileceğini gösterin
7- Hangisinin haklı olduğu veya ilk önce kimin başlattığı gibi ögelerin önemli olmadığını vurgulayın. Burada var olan eylem ve sonuçlarına odaklanın ve sonuçtan herkesin etkilendiğini belirtin.
8- Her bir kardeşi dinleyin ve durumu açıklamalarına izin verin. Bu durum onlara birer birey olduklarını ve hepsinin farklı bir karaktere sahip olduğunu hissettirecektir. Fakat bu konuşmalar sırasında sizi kendi tarafına çekmeye çalışacaklardır böyle durumlarda tarafsız kalmalısınız. Her biri için alternatif çözümler üretmeye çalışın.
8- Koyduğunuz kural ve çizginin dışına çıkmamaya çalışın. Her seferinde aynı tutumu sergileyin ve uyguladığınız politikayı uzun süre devam ettirin.
9- Bebek doğduktan sonrada hala onların çocuk olduğunu ve gerekli ilgiyi göreceklerini onlara göstermelisiniz. Çocuklarınızın ilgi alanlarına göre onlar ile birlikte geçireceğiniz zamanlar yaratmanız onların yeni ortama adapte olmalarını da kolaylaştıracaktır.
10- Elinizden geleni yaptığınız halde sonuç aynı ve hala kontrolünüz dışında geliştiğini hissediyorsanız bir uzmandan destek almayı deneyin. Hem çocukların sağlıklı gelişimi hem de sizin için bir uzman desteği, var olan sorunun çözümünün bulunmasında yükünüzü hafifletecektir.