Karne Alan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

0
1548

Karne Alan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Yine bir dönem bitti ve çocuklar karnelerini aldı. Artık  3 aylık dinlenme süreci başlıyor. Ancak karne, her ne kadar tatilin ve eğlencenin bir göstergesi olsa da bazı çocuklar için korku dolu anlara neden olabiliyor. Karnesinde zayıf notlar bulunan öğrenciler, anne ve babalarından azar görecekleri, kendilerine kızılacağı korkusu ile bu anın keyfini yaşayamayıp, aşırı kaygı hissediyorlar. Ancak ailelerden gelecek olan tepkiler çocukların hem psikolojisi hem de gelecek dönemlerdeki başarıları açısından büyük önem arz ediyor.

Karnesinde düşük not bulunan çocuklara gösterilecek davranış, çocuğun ileri ki hayatını ciddi şekilde etkiler. Sert tepki gören çocuklar bu durumdan ciddi şekilde etkilenerek ilerleyen dönemlerde daha büyük başarısızlıklara gebe kalabilir. Bu konuda ebeveynlere düşen pay büyüktür.

Karne her ne kadar başarı ve başarısızlık sonucu olarak görülse de, aslında tamamen çocuğun şu anki durumunun bir değerlendirmesidir. Yani karne çocuğun takibidir, sonucu değildir. Çocuğun karnesindeki notlar, mütemadiyen o şekilde kalacak diye bir kural yoktur. Ailelerin çocukların karnesine yüklediği anlamlar nedense çok yoğundur. Çocuğun karnesi aileler için bir övünç veya utanç kaynağı olmaktan çıkmalıdır.

Karnesinde Zayıf Not Olan Çocuğa Aileler Nasıl Yaklaşmalı?

Ailelerin karne konusunda yaptıkları en büyük yanlış, çocuğun karnesini başkaları ile kıyaslamaktır. Arkadaşları, komşu çocukları veya diğer akran tanıdıkları ile çocuğun karnesini karşılaştırmak, çocuğun eğitim hayatını ciddi şekilde etkileyecek olumsuz sonuçlar doğurur. Bu davranış, çocuklarda ailelerini asla memnun edemeyeceği veya onların istediği gibi bir çocuk olamayacağı fikrini aşılar. Çocuk, ailesini memnun etmek üzere çaba göstermeye çalışırken kaygıya kapılarak daha başarısız olabilir.

Aileler, ceza ve kıyas gibi yöntemleri bırakarak tamamen olumlu ve yapıcı bir yol izlemelidirler. Önce çocuğun neden başarısız olduğunun sebepleri aranmalı ve çocuğun bu konudaki yorumları dinlenmelidir. Daha sonra bu sonuçlara göre, derslerindeki başarısızlık için çözümler aranmalıdır. Bu dersi nasıl seveceği konusunda bazı yöntemler öğrenilmelidir. Baskıcı, yıldırıcı tutumlar ve zorunluluklar, çocukları zor durumda bırakır.

Karnesinde zayıf not bulunan çocukların bu tatili yalnızca ders çalışarak geçirmeye zorlanması çocukların başarısı için doğru bir yol değildir. Çocuğunuzla birlikte bir plan yapın ve onun ders çalışıp etkinliklere katılacağı süreci birlikte değerlendirin. Unutmayın, çocuğunuzun başarısı sizin yönlendirmelerinize bağlıdır.