Menenjit nedir?
Bebeklerde menenjitten bahsedilmesi tüm ebeveynleri dehşete düşürür. Endişelenmeleri normaldir, çünkü menenjit beyin ve omuriliği çevreleyen zarların enfeksiyonudur. Zarlar enfekte olduktan sonra şişebilir, sinir ve beyin hasarına neden olabilirler. Ciddi olmasına rağmen, menenjit oldukça seyrek görülür ancak çocuğunuz için ne anlama geldiğinin farkında olmanız ve menenjiti anlamanız önemlidir.
Menenjit Türleri Nelerdir?
Menenjit, bakteriyel ve viral olmak üzere iki gruba ayrılır. Bakteriyel menenjit, menenjitin en ciddi halidir. Bu ciddi durum beyin hasarına ve kan zehirlenmesine neden olabilir. Hastalık beş yaş altı çocuklarda çok daha yaygındır.
Viral menenjit ise daha yaygındır fakat daha az ciddidir ve çoğu çocuk iyileşir. Bakteriyel menenjitleri test olmaksızın göz ardı etmek imkansız olduğu için her ikisi de tıbbi bir acil tedavi olarak görülmelidir.
Menenjit belirtileri
Menenjitin en çok bilinen belirtisi döküntü ve baş ağrısıdır. Enfeksiyon gribe benzer belirtilerle başlar ve birkaç saat içinde kan zehirlenmesi meydana gelir. Diğer belirtisiler; ateş (38˚C’nin üstünde), kusma, beslemeyi reddetme, inleme, çığlık atma ve sinirliliktir.
Bebekler soluk benekli cilt , şişkin bir kıkırdak, hızlı nefes alma, sarsıntılı hareketlerle donuk bir vücut veya sertlik, soğuk eller ve ayaklar görülebilir. Sert bir boyun ve parlak ışıklara duyarlılık da belirti olarak görülebilir. Eğer kan zehirlenmesi ortaya çıkarsa, bu aynı zamanda cam bir bardak ile deri üzerine bastığınızda solmayan mor leke döküntüsü oluşabilir.
Menenjit belirtileri şunlardır;
- Yüksek ateş, soğuk eller ve ayaklar
- Kusma ve iştahsızlık
- Sinirlilik hali
- Uyuşukluk
- Hızlı nefes alma
- İnleme
- Soluk, lekeli cilt ve üzerine bir bardak sarıldığında solmayan kırmızı bir döküntü
- Baş ağrısı
- Sert boyun ve parlak ışıklardan hoşlanma
Menenjit tedavisi
Bebeğiniz menenjit geçiriyorsa acilen bir hastaneye yatırılır ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Bakteriyel menenjit için bir test, bir çocuğun menenjit olup olmadığını belirlemek için beyin omurilik sıvısı örneğini çıkarma prosedürü olan lomber ponksiyon uygulayarak gerçekleştirilir. Viral menenjit varsa, antibiyotik tedavisi duracaktır. En şiddetli vakalarda bebek yakın gözlem altında kalacağı yoğun bakım ünitesine alınabilir.
Viral menenjit de acil bir durumdur, ancak bunun tedavisi ağrı kesicilerdir, antibiyotik kullanmaktan ziyade çok miktarda sıvı ve istirahat edilmesi önemlidir.