Rahim sarkması nedir? Rahim Sarkması Neden Meydana Gelir?
Rahim; hiç doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm arası büyüklüğe sahipken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğündedir. Rahminiz (veya rahiminiz) normalde çeşitli kaslar, dokular ve bağlarla pelvisinizin içinde tutulur. Rahim sarkması, hamilelik, doğum veya doğum esnasında yaşanan fazla ıkınma ve sancılar sonucunda bazı kadınlarda bu kaslar zayıflaması sonucu oluşan durumdur. Ayrıca, kadınlarda ileri yaşlarda östrojen hormonu doğal olarak kaybedildiğinde, rahim vajinal kanala düşebilir ve rahim sarkması olarak bilinen duruma neden olabilir.
Rahim Sarkmasının Nedenleri;
Sarkmaya neden olan unsurlar arasında
- Fazla sayıda gebelik yaşamak
- Normal doğum yapmak
- İri bebek doğurmak
- İlerlemiş yaş
- Ağır ve sürekli yük kaldırmak
- Kronik öksürmek
- Kronik kabızlık ve fazla ıkınmak
- Şişmanlık
- pelvik kaslardaki ek zorlanma ile
- karın çevresindeki kasların ve bağ dokusunun fazla gerilmiş olması ve pelvik bölgedeki başlıca cerrahiler sonucu kaslar zayıflayabilir.
- Menopozdan sonra zayıflama ve doku tonunun kaybı ve doğal östrojen kaybı yer alır.
Belirtileri ise şu şekilde kendini gösterebilmektedir;
- Bel ağrısı
- Leğen kemiği boşluğunda hissedilen ağrı veya aşşağı birşey çekiliyormuş hissi
- Vajinanızdan bir şeylerin geliyor olması
- Ağrılı cinsel ilişki
- İdrara çıkmada veya bağırsaklarınızın çalışmasında yaşanan zorluk
- Yürürken yaşanılan rahatsızlık
Hastalığın teşhis sürecinde; idrar kaçırma, alt bölgede dolgunluk hissi yaşayan kadınlar bu şikayetle doktora danıştıklarında, yapılan jinekolojik muayene sonucunda kolayca tespit edilebilir. Rahimle birlikte kalın bağırsağın ucu sarkması yaşayanlarda, bağırsak ucu vajinaya doğru iyice yaklaşır. Bu sarkma sonucunda kabızlık sorununu meydana gelir. İdrar torbasında oluşan sarkmada ise, sarkmanın şiddetine bağlı olarak ayakta kalma durumunda, cinsel ilişki sırasında ve gülme,hapşırma esnasında idrar kaçırma ve zor idrar yapma sorunu meydana gelir.
Rahim Sarkması Tedavisi ;
İlaçlar;
Östrojen (hormon) kremi veya süpozituvar ovüller veya vajina içine yerleştirilen halkalar vajinadaki dokuların canlılığını ve yapısını geri kazandırmaya yardımcı olur. Ancak östrojen, postmenopozal kadınlardan seçilmelidir.
Çok ileri seviyede olmayan vakalarda vajinal pesari vajinanın içine yerleştirilebilir ve rahmi yerinde tutmaya yardımcı olur. Farklı boyutlarda veya şekillerde olabilen vajinal pesari, kalıcı veya geçici bir tedavi olabilir. Doktorunuz gerekli ölçüleri yaparak sizin için uygun olanı belirtecektir. Bu yöntemde aletin takılıp çıkarılması ve temizliği konusuna dikkat edilmelidir.
Ameliyat;
Yaşınıza ve hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlı olarak ameliyat ile rahminiz onarılabilir veya alınabilir.
Eğer hafif bir vakaysa, her hangi rahatsız edici bir belirti göstermiyorsa tedaviye alternatif kegel egzersizlerini evde uygulayarak pelvik kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Ancak pelvik taban zaman içinde daha da gevşeyip sarkmayı daha kötü bir hale getirebilir ve bu egzersizler yeterli olmayabilir. Bu sebeple düzenli muayenelere gidilmesi tavsiye edilir.