Sineklere Savaş Açıyoruz! Çocuklarda Sinek Isırığı Önleme ve Tedavi Yöntemleri. Havaların gittikçe ısınması ile birlikte yaz aylarının korkulu rüyası olan sivrisinekler de sahalara çıkmaya başladı. Sıcak havalarda ortaya çıkan ve dolayısıyla camı pencereyi açtığımız evlerimize dolan sivrisinekler, uykusuz geceler ve acılı gündüzlere neden oluyor. Hele ki konu çocuklar ise, sinek ısırığı çok daha zor ve çekilmez bir hal alabiliyor, çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Fakat tüm bunlar, yaz aylarında dışarı çıkmayacağımız veya evlerimizin içerisinde pencerelerimizi açmadan yaşayacağımız anlamına gelmiyor. Bu içerikte çocuklarınızı sinek ısırığı sorunundan nasıl uzak tutacağınız ve bu durum yaşandığı takdirde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Sivrisinekler, yumurtalarını beslemek için kana ihtiyaç duyan ve bu nedenle burun bölgelerinde bulunan sivri iğneleriyle insan derisini delerek kan emerler. Bu eylem, insan cildinde kaşıntılı, kırmızı kabarıklıklara neden olur. Isırıklar genelde hissedilmez ancak sonrasında reaksiyonlar ortaya çıkar. Özellikle çocuklarda bu kabarıklar çok hassas olur ve kaşıntı hissi çok daha fazladır.
Çocukları sinek ısırığından korumak için şu önlemleri alabilirsiniz;
- Evde çöp olmamasına önem gösterin.
- Sivrisinekler vücut kokusuna gelebildiğinden akşam vakitlerinde çocuklarınızın terlemesine neden olacak faaliyetlerde bulunmasını önleyin.
- Sivrisinekler nane, limon, fesleğen, sarımsak gibi keskin kokulardan hoşlanmazlar. Bu nedenler pencere önlerinde, balkonlarda bu bitkileri yetiştirebilirsiniz.
- Yatmadan evvel vücudunuza lavanta, limon, çay ağacı yağı gibi bitkisel yağlar sürün.
- Eğer mümkünse ince, uzun kol ve bacaklı kıyafetler giyerek uyutun.
- Pencerelerde sineklik kullanın.
- Sinek kovucu sprey ürünleri çocuğunuz için kullanırken, içerisinde bulunan DEET isimli maddenin en fazla %10-30 oranında olmasına dikkat edin.
Peki önlem alamadığınız ve sinek ısırığı ile karşılaştığınız durumlarda ne gibi tedavi yöntemleri uygulayabilirsiniz?
- Limon, sinek ısırığı bulunan bölgedeki şişliği dindirir ve kaşıntıyı giderir.
- Sirkeyi su ile açarak kabarıp kaşınan bölgelere sürebilirsiniz. Bu kaşıntıyı azaltır ve enfeksiyon kapmasını engeller.
- Sarımsağı ikiye bölün ve kesik kısmını sinek ısırığı bulunan bölgeye hafifçe sürün. Çiğ sarımsak yerine sarımsak yağı da kullanabilirsiniz.
- Bal, hem kaşıntı ve kabarma gibi sorunları engeller hem de enfeksiyon riskini en aza indirir.
- Lavanta, limon ve çay ağacı yağı gibi uçucu yağlar da kaşıntı ve kabarıklığı engeller.