Vejeteryan anne adaylarının hamilelik döneminde muhakkak “et yemezsen bebeğin sağlıksız doğar” telkinlerini duyarlar. Aslında vejeteryan beslenmenin hamileliğe faydaları bile vardır ancak eğer doğru beslenme sağlanmazsa bu durum tersine dönebilir. Korkulacak bir durum söz konusu değil; vejeteryan anne adaylarının yapmaları gereken tek şey, hamilelik dönemlerinde beslenme düzenlerini, et ve et ürünlerinden almaları gereken maddelerin yerini dolduracak besinlerden seçmektir.
Vejeteryan bir anne adayının beslenme tipinin bebeğine faydaları olabilir. Et ürünleri, yağlı yapısı nedeniyle kalp damar hastalıklarına ve kolestrole neden olabilir. Ancak vejeteryan bir anne bu besinleri tüketmediği için, çocuğuna geçmesine de engel olacaktır. Ayrıca, sebze tüketiminin yani lifli besinlerin daha yoğun olması sebebiyle kabızlık sorunlarından da daha az etkilenirler.
Vejeteryan hamileler, bu süreç içinde almaları gereken proteini yeşil fasulyeden sağlayabilirler. Yeşil fasulye, vejeteryanlar için sihirli bir besindir. Yeşil fasulye tüketimi ile anne ve bebek için ihtiyaç duyulan çinko da sağlanabilir. Ayrıca düşük kalorili bir sebzesi olması sayesinde hamilelik dönemindeki kilo kontrolüne de faydası vardır.
Vejeteryan hamileler protein takviyesini süt ve süt ürünlerinden de sağlayabilir. Bu ürünlerde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise az yağlı olmasıdır. Bu ürünlerden ayrıca vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum da sağlanır. Süt ve süt ürünleri hem anne hem de bebeğin vücudu için oldukça faydalıdır.
Balığın insan sağlığı için önemi herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu sebeple balık tüketen semi-vejeteryanlar bir adım daha önde! Balık ürünlerinden alınabilen omega yağları bebeğin gelişimi için çok değerlidir. Haftada 2 veya 3 kez balık tüketimi sağlıklı bir hamilelik sürecine katkıda bulunur.
Vejeteryan hamileler için belki edinmesi daha zor besin maddeleri demir ve B12 vitaminleri olabilir. Demir ve B12, bebek gelişimi için çok önemlidir. Bebeğe oksijen sağlar ve anemi riskini azaltır. Demir ve B12’nin en büyük kaynağı et ve et ürünleridir. Ancak çilek, kuru erik, kırmızı gibi kırmızı meyve ve sebzelerden de bu maddeler kazanılabilir. Bu meyve ve sebzeler et ürünleri kadar demir ve B12 takviyesi sağlamayacağı için, demir ve B12 seviyesini düşüren çay ve kahve gibi ürün tüketiminin en aza indirilmesi faydalı olacaktır.
Ceviz, fındık gibi faydalı yağlar barındıran kuruyemişlerin tüketilmesi de vejeteryan anne adaylarının sağlıklı hamilelik dönemleri için faydalı olacaktır.