Yaz aylarında, özellikle çocuklarda gıda zehirlenmesi olayı sık sık görülür. Bunun nedeni ise yüksek sıcaklıkta bakteri üremesinin daha hızlı gerçekleşmesidir. Özellikle et, tavuk, süt, yoğurt ve peynir gibi gıdaların yaz aylarında çok daha iyi korunması gereklidir.
Peki, yaz aylarında gıda zehirlenmesi tehlikesinden korunmak için neler yapmalıyız? Yaz aylarının en büyük keyfi olan açık hava etkinliklerinde ve tatil yollarında gıdaları korumak için ne gibi yöntemler izlemeliyiz?
- Çiğ et ve sebzeleri ayrı tutun. Çapraz bakteri bulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için, her yiyecek türü için kendi kesme tahtası, servis tabağı ve maşasını kullanın.
- Soslarınızı ve turşularınıza dikkat edin. Etlerinizi bakterilerden korumak için soslama işlemini bulunduğunuz ortamda yapın. Turşularınızın ise serin bir ortamda kalmasına dikkat edin. Birçok bezle sararak güneş almamasına yardımcı olabilirsiniz.
- Etlerin yeterince piştiğinden emin olun. Az pişmiş ette bakteri üremesi çok kolay gerçekleşir.
- Eti pişirmeden önce dışını mühürlemeniz daha sağlıklı pişmesine yardımcı olur.
- Pişmiş eti, çiğ etle aynı ortama ve kaba koymayın.
- Ketçap, hardal, mayonez gibi sosları güneş ile temas halinde bırakmayın.
- Paketleyip yanınıza alacağınız ve serin kalması gereken yiyeceklerinizi dışarı çıkmadan hemen önce yanınıza alın. Böylece daha uzun süre serin kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
- İçerisinde yumurta ve peynir bulunan ürünleri yanınıza almaktan uzak durun. Özellikle yumurta sıcak havayla temas ettiğinde kolayca bakteri üretir ve zehirlenme riskini kolaylaştırır.
Piknik gibi aktivtelerde, yanınızda bir soğutucu taşımanız faydalı olacaktır. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, soğuk kalması gereken gıdaları bolca buz ile sarın ve soğuk kalmasına yardım edin. Bu havalarda elma, muz gibi meyveleri yanınızda taşıyabilir ve daha çok soğuk sandviçler ile beslenebilirsiniz.