Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerekliliği her annenin bildiği bir kuraldır. Bebeğiniz ilk doğduğunda emme refleksine tam manası ile adapte olmakta zorluk çeker. Bu nedenle emme refleksinin gelişmesi ve buna bağlı olarak karnının da doyması için emzirme sıklığı düzenlenmelidir.
Genelde yeni anneler, emzirme konusu ile ilgili şüphe duyarlar. Annelerin bu şüphesi emme refleksini tam kavramamış bebeklerin emmeyi reddettiğini, sütlerinin bebeklerine yetmediğini, acıktığı zamanı anlayamadıkları konuları etrafında döner. Özellikle bebeklerin aç olduğunu anlayamadıklarından yakınan annelerin kafasında türlü soru işaretleri oluşur.
Bebekler, karınları acıktığında bazı sinyaller vermeye başlarlar. Kıpırdanma başlamak, parmağını veya kıyafetlerini emmeye çalışmak ve ağzını açık tutmak, bebeklerin acıktığını anlamanız için bazı tepkiler olabilir. Yeni doğan bebekler günde ortalama 11-12 defa emzirilmesi gereklidir. Bu durum, hem bebeğin emzirme refleksinin gelişmesi hem de büyümesi açısından faydalıdır. Bu dönemlerde bebeğinizi emzirmek için aç olmasını beklemeniz önemli değildir. Açlık seviyesi ciddi oranda olduğunda bebeğinizin emme süresi 30 dakikayı bulur. Bu süre bebeğinizin kilosu, iştahı ve ihtiyaçları doğrultusunda değişebilir. Bebeğiniz ihtiyacı kadar olanı emecek ve daha sonra kendiliğinden bırakacaktır. İlerleyen dönemlerde bebeğinizin tepkilerini, ağlama evrelerini iyice inceleyerek bebeğinizin acıkıp acıkmadığını anlayabilirsiniz.
Bazı anneler ise, yeni doğan bebeklerine süt anlamında yeterli olamamanın korkusu içerisindedirler. Bebeklerinin günlük emzirme rutinlerinde az süt emmesi, annenin sütünün az geldiğini ve çocuğuna yetmediğini düşündürür. Ancak korkulacak bir durum söz konusu değildir, çünkü sütünüzün 1 çay kaşığı kadar küçük bir miktarı bile bebeğinizin doyması için yeterli olacaktır.
Bebeğiniz ilk 2 ayını doldurduktan sonra, bırakın ne zaman emeceğine kendi karar versin. Bunu onun tepkilerinden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Sütünüzün az geldiği durumlarda pompa aletleri ile daha fazla süt elde edebilirsiniz.