Bebeklerde Kalça Çıkığı

0
1940
bebeklerde kalça çıkığı

Bebeklerde sıklıkla rastlanan kalça çıkığı, uyluk kemiğinin üst ucunun kalça eklemi kapsülüne oturmaması durumudur. Gelişimsel kalça yetersizliği olarak anılmaya başlanan kalça çıkığı rahatsızlığında erken teşhis ve tedavi oldukça büyük önem taşıyor.

Doğum öncesinde, doğum sırasında ya da doğumun hemen ardından meydana gelebilecek bir ortopedik rahatsızlık olan kalça çıkığını;  “kalça eklemindeki top ile yuva ilişkisinin değişik derecelerde bozuk olması” şeklinde tanımlayabiliriz Tedavi edilmediği takdirde yürüme bozukluklarına ve fiziksel sakatlıklara neden oluyor.

Kalça çıkığı, hafif, stabil ve ağır olmak üzere üç farklı şiddette izlenebilir:

Çıkabilir Kalça: Pasif olarak kalça çıkabilir anlamına gelmektedir.
Yarı Çıkık Kalça: Kalçanın tam olarak çıkık olmadığı ama uyluk kemiği başının eklem içinde kaymış olduğu anlamını taşır.
Çıkık Kalça: Uyluk başının tamamen eklem yuvası dışında olduğu durumlardır.

Kalça Çıkığı Belirtileri

Gelişimsel kalça yetersizliğinin tanısında en önemli belirti, bacak boylarının birbirinden farklı uzunluklarda olmasıdır. Diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Kalça kıvrımlarının birbirinden farklı olması.
Bir bacağın daha az hareket kabiliyetine sahip olması, daha az esneklik.
Bebeğin yürüme çağına geldiğinde yanlara doğru sendeleyerek yürümesi.
Bebeğin altı bezlenirken bacakların iki yana eşit şekilde açılmaması.

Hangi Bebekler Risk Altında?

Kalça çıkığı, doğru adıyla gelişimsel kalça yetersizliği, oluşumunda bazı bebekler risk grubundadır. Genetik bir özelliğe sahip olan bu hastalığın, ailesinde kalça çıkığı bulunan çocuklarda görülme ihtimali daha yüksek oluyor. Doğumsal olmayan çıkıklarda yanlış bezleme, hatalı tutuş ve taşıma, uygunsuz giysi seçimi gibi faktörler etkili oluyor.

Nasıl Teşhis Edilir?

Doğumsal kalça çıkığı genellikle anne karnında oluşmaya başlıyor ve doğum sonrası ilerleyen dönemlerde kendini gösteriyor. Doğumdan sonraki ilk 6 ay, teşhis için en önemli süre olma özelliğini taşıyor. 0-6 ay arası bebeklerde fizik muayenelerinin ve kalça taramalarının yapılmış olması gerekiyor.

Erken Tedavinin Önemi

Kalça çıkığında erken teşhis ve tedavi birçok sorunun önüne geçiyor. Tedaviye erken başlanması, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek topallama, aksama ya da kalıcı sakatlık durumlarını engelliyor. Bebek, yürümeye başlamadan önce teşhis konulur ve tedaviye başlanırsa bu süreç 5-6 ay içinde sona eriyor. Erken tedavide bandaj ve aparatlar yardımları kullanılarak iyileşme sağlanıyor.