Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri ve Çözümleri

0
1367
bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Bebekler 6-13 aylık dönemlerinde aşırı huysuz, ateşli ve iştahsız olabilir. Bu belirtilerin en büyük nedeni, bebeğin diş çıkarıyor olması olabilir.

Çoğu bebek ilk dişlerini, yaklaşık 6. ayda çıkarmaya başlar, ancak çocuğunuzun sahip olduğu çeşitli faktörlere bağlı olarak 3 ay gibi erken veya 14 gibi geç bir süreçte de diş çıkardığınız görebilirsiniz. Bebekler diş çıkarmaya başladıklarında farklı tepkiler gösterebilirler. Bazıları aşırı diş eti kaşıntısı, aşırı gıcırdama ve huysuzluk gibi bazı belirtileri dişler ortaya çıkmadan haftalar önce gösterebilir, bazılarında ise herhangi hiç bir belirti görülemeyebilir.

Bebek diş çizelgesi

Tipik olarak bebekler dişlerini çiftler halinde alırlar. Genelde önce ön alt dişlerin ikisi gelir. Bir ay kadar sonra, ön üst dişlerin  ikisi, diğerlerini takip eder. Bebeklerde diş çıkarma evreleri genelde şu şekildedir:

  • 6. ay: ön alt dişler
  • 8. ay: ön üst süt dişlileri
  • 10. ay: alt ve üst yanal dişler
  • 14. ay: ilk azı dişleri
  • 18. ay: köpek dişleri
  • 24. ay: ikinci azı dişleri

 

bebeklerde diş çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeğinizde şu belirtiler görüldüğünde, diş çıkardığını düşünebilirsiniz;

Kemirme İsteği: Diş etlerinin altından çıkmakta olan bir dişin verdiği rahatsızlık, basınç uygulanınca rahatlayabilir, bu nedenle diş çıkaran bebekler sık sık bir şeyler kemirmek ister. Bebeğiniz son zamanlarda sık sık ağzına kemireceği objeler alıyor ise, diş çıkardığını düşünebilirsiniz.

Kabaran Diş Etleri: Bebeklerde diş çıkarma döneminde bebeğin diş etleri şişkin ve kırmızı bir görünüm alabilir. Bunun nedeni çıkmaya çalışan dişlerin, diş etlerine baskı yapmasıdır.

Kulak Ağrısı: Bebeğinizin diş çıkarma döneminde çenesinde oluşan ağrı kulağına da yansıyabilir.

Aşırı Tükürük Salgılanması: Diş çıkarma döneminde bebeğinizin salya üretimi artabilir. Ancak bu, bir bebeğin gelişim evresinde görülebilen bir sorundur. Tek başına tükürük artması, diş çıkarma belirtileri olarak düşünülmemelidir.

Yeme Alışkanlıklarında Değişiklik: Diş çıkaran bazı bebekler iştahsız olabilir, katı gıdalara başlamışsa bunları reddederek sıvı gıdalar almak veya emmek isteyebilir. Bazı bebekler ise katı gıdaların diş etlerinde oluşturduğu baskı nedeniyle rahatlık hissettiği için daha fazla katı gıda almak isteyebilir.

Özellikle Geceleri Ortaya Çıkan Ateş: Diş çıkaran bir bebeğin 37/38 dereceye varan bir civarda ateşlenmesi olağandır. Ancak ateşin derecesi artarsa, doktora göstermekte fayda vardır.

Diş Çıkarma Sorunlarının Çözüm Yöntemleri

Soğuk ve Sert Objeler: Soğuk ve sert objeler, bebeğin diş etlerinde rahatlama sağlar. Islak ve temiz bir kumaşı (havlu olabilir) buz dolabında soğutarak bebeğinize verebilirsiniz. Ayrıca kolaylıkla edinebileceğiniz diş çıkarma oyuncakları da faydalı olabilir. Bu oyuncakların içine su, meyve püresi gibi gıdalar doldurulup buzdolabında soğutularak bebeğe verildiğinde, bebeğin diş etlerindeki rahatlamayı fark edeceksiniz. Soğuk bazı gıdalar da bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.(havuç, salatalık dilimleri gibi)

Diş Etlerine Masaj: Temiz parmaklarınızla veya yumuşak bir tülbentle bebeğinizin diş etlerine yavaşça masaj yapabilirsiniz.

Ağrı Kesici İlaçlar: Çok tavsiye edilmese de, bebeğinizin diş çıkarma süreci ağır geçiyorsa, doktor tavsiyesi ile ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.