Hamilelikte Down Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler. Down sendromu, insanlarda bulunan 21 kromozom çiftinde, bazı genetik bozukluklardan kaynaklı olarak bir kromozomun fazla bulunması durumudur. Down sendromlu insanlarda bir miktar öğrenme geriliği ve çeşitli fiziksel değişiklikler mevcuttur. Down sendromlu insanların tamamında birbirine benzeyen tipi bir yüz görünümü mevcuttur.
Hamilelikte down sendromu, hamilelik sırasında bazı testlerle ortaya çıkarılabilen bir rahatsızlıktır. Anneler bu testin ardından Down sendromu olan bir bebek sahibi olacaklarını duyduklarında çoğu zaman paniğe kapılıyor ve çeşitli düşüncelere kapılıyorlar. Burada önemli olan elbette annenin kendi kararıdır. Down sendromuyla doğan bir bebeği tabi ki sevebilir, diğer çocuklar gibi yetiştirebilirsiniz. Down sendromu olan bebekleri diğerlerinden ayıran tek şey, bazı fiziksel sorunları ve karşılaşacakları bazı hastalıklar nedeniyle bebeğinizin daha uzun süre ve daha fazla size bağımlı olması ve bakıma daha muhtaç olması olacaktır.
Down Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Down sendromuna neden olan koşullar genelde genetiktir. Ailenin geçmişinde down sendromu görülmüşse, anne daha önce down sendromlu bir çocuk doğurduysa, sendrom riski artar. Ancak down sendromuna sebep olan başka önemli bir sebep daha vardır; annenin yaşı. Kadınlar yaşlandıkça, Down sendromu görülme riski artar. Çünkü yaş ilerledikçe kromozom ayrılmaları düzensizleşmeye başlar ve bu down sendromu riskini arttırır. Yapılan araştırmalara göre 20 yaşında kadınların down sendromlu bir çocuk doğurma ihtimalini 1500’de bir, 25 yaşında 1250’de bir, 30 yaşında 1000’de bir, 35 yaşında 400’de bir, 40’da ise 100’de 1’e yükseldiği söyleniyor. 45 yaşında ise down sendromlu bir çocuk doğurma ihtimaliniz 30’dur.
Hamilelikte Down Sendromu Teşhisi
Tüm hamile kadınların bebeklerinin Down sendromu olma ihtimalini ortaya çıkaran tarama testinin yapılması önerilmelidir. Yaşınız ne olursa olsun, bu test hamileliğinizin erken döneminde yapılmalıdır. Tarama testleri düşük yapma riskinizi arttırmaz. Ebe ya da doktorunuz testlerin sonucunda ortaya çıkabilecek risklerin artması konusunda sizinle konuşacaktır.
Down sendromunda kullanılan tarama testi ‘kombine test’ olarak bilinir. İlk bölüm, bazı proteinlerin ve hormonların seviyelerini kontrol etmek için bir kan testidir.
Ense kalınlığı ve burun kemiği taramasının yapıldığı “ikili tarama” olarak bilinen ultrasonik tarama, kombine testin ikinci kısmıdır. Bu, bebeğin boynunun arkasındaki sıvı cebini ölçer. Down sendromlu bebekler boynunda normal olarak kabul edilenden daha fazla sıvı alırlar. Ardından üçlü tarama ve gerekli görülen diğer testler yapılır. Bu testlerle doğru sonuç alma oranınız %90’dır.
Down sendromu testlerinin 3 çeşidi vardır. Amniyosentez ve CVS, ince bir iğne aile annenin karnından girerek rahim içinden sıvı alınması şeklinde gerçekleşir. Bu iki testin arasındaki fark amniyosentezin 16. ve 18. haftalarda, CVS’nin ise 1 ay daha erken yapılmasıdır. Kordonsentez testi ise, göbek kordonundan kan örneği alınarak yapılır. Tüm bu testlerin %3-4 oranında düşük riski vardır.
Testlerin sonucunda down sendromunun pozitif çıkması durumunda, uzmanlar ailelerle konuşup riskler ve gidişat hakkında bilgi verir. Hamileliğe devam edip etmeme kararı tamamen ailelere aittir.