Hamileliğe Hazırlık Nasıl Yapılmalı?

0
927
hamileliğe hazırlık

Çocuk sahibi olmaya karar veren kadınların hamilelik öncesi bazı hazırlıklar yapmaları gerekiyor. Hayat tarzından beslenme şeklinde değişikliklere varan bu hazırlıklar, hem anne adayının hamilelik sürecindeki sağlığı hem de bebeğin fiziksel gelişimi ve sağlığı açısından büyük önem teşkil ediyor.

Anne adaylarının hamilelik öncesi atması gereken ilk adım, bir kadın doğum uzmanına görünmektir. Bu adımı atmak için hamile kalmanın beklenmemesi gereklidir. Hamilelik esnasında olumsuz durumlarla karşılaşılmaması açısından önemli olan bu durum, anne adayının bilmediği hastalıkların ortaya çıkması, tedavi edilmesi ve ileride bebeğin bu durumdan etkilenmemesini sağlar. Hamilelik öncesi kansızlık, tansiyon, rahim ağzı kanseri gibi çeşitli hastalıkların varlığının tespit edilmesi oldukça önemlidir.

Anne adayında demir eksikliği gibi durumlar söz konusu ise, hamile kalmadan evvel bu durumun tedavi edilmesi önemlidir. Demir eksikliği düşük, prematüre doğum gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle hamilelikten önce ilaç tedavisi ya da beslenme değişikliği ile demir eksikliği sorunu çözülebilir.

Eğer anne adayı, günlük yaşamında ağır işler ile meşgul ya da ekstrem sporlarla uğraşıyorsa, bu faaliyetlerini hem kendi vücuduna hem de bebeğe zarar vermemek adına düzenlemelidir.

Anne adayları hamilelikten evvel beslenme şeklini değiştirmelidir. Özellikle tek tip beslenen kadınların hamilelikten evvel beslenme şeklini çok yönlü beslenmeye çevirmeleri önemlidir. Meyve sebze tüketiminin arttırılması, sağlıksız besinlerden mümkün olduğunca uzak durulması ve C vitamini alımının arttırılması, sağlıklı bir gebelik için faydalıdır.

Çocuk sahibi olmaya karar veren kadınların, bu kararı almalarının hemen ardından sigara ve alkolü bırakmaları gereklidir. Sigara ve alkol hem anne adayının vücuduna zarar vereceği gibi, bu zararın bebeği de etkilemesine neden olabilir.

Eğer anne adayının düzenli kullandığı ilaçlar varsa, bu ilaçların bebeğe zarar verip vermeyeceği doktor tarafından belirlenmeli ve eğer zararı varsa yine doktor kontrolünde kullanımı şekillendirilmelidir.

Bu süreç içerisinde eşlere de büyük görev düşüyor. Anne adaylarına her konuda destek olarak, bu sürece daha kolay adapte olması sağlanabilir. Birlikte değiştirilecek hayat tarzı ve beslenme şekli ile anne adayı kendini yalnız hissetmeyecek, yeni yaşam tarzına çabuk alışacak ve sağlıklı bedeni ile çocuk sahibi olmaya hazır konuma gelecektir.