Neden Hamile Kalamıyorum?

1
1315
neden hamile kalamıyorum

Neden hamile kalamıyorum? Bir çok yöntem denediniz, uzun yıllar uğraştınız ama aklınızdaki “neden hamile kalamıyorum?” sorunu hala çözülmedi mi? Hamile kalamamanızın bir çok sebebi olabilir. Günümüzde yaklaşık 11 milyon kadın kısırlığa maruz kalıyor. Ancak kısırlık artık bir tabu konusu değil! Üreme sisteminin hem kadını hem de erkekleri eşit derecede etkileyen problemlerinin başta gelen nedenleri hakkında bilgi edinmelisiniz. İnfertilite (kısırlık) çok faktöryel bir sorundur. İnsanların bunu anlaması önemlidir.

Yumurtlama Bozuklukları

Muhtemelen kadınlarda infertilitenin en yaygın nedeni yumurtlamanın gerçekleşmediği ya da tutarsız bir şekilde gerçekleştiği zamandır. Kadınlarda görülen kısırlık probleminin yaklaşık % 20 ila 40’ı düzensiz ovülasyondan kaynaklanmaktadır, bazı üreme çağındaki kadınlar asla yumurtlamayabilir, (bu erken menopozun bir göstergesi olabilir) bazıları her üç ayda bir yumurtlayabilir. Hormonal dengesizlikler, aşırı egzersiz, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı ve aşırı stres, bir kadının ovülasyon döngüsünü bozabilecek başlıca nedenler arasındadır.

Sigara Kullanımı

Sigara içmenin doğurganlık üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Sigara özellikle erkek sperm sayısını ve hareketliliğini düşürebilir. Ancak kadın sigara kullanıcıları kısırlık problemleri yaşayabilir ve diğer şeylerin yanı sıra düzensiz adet döngüsüne neden olabilirler.

 

 

 

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik over sendromu, oldukça karmaşık ve yumurtalıkta ortaya çıkan bir ovülasyon bozukluğudur. Bu, kimsenin aynı şekilde bir yaşadığı bir hastalık değildir. Polikistik over sendromlu bir çok hasta, birbirlerinden bağımsız olarak  farklı belirtiler gösterir. Ovulasyon, aşırı ağrılı adet dönemi, aşırı kilo alma, akne, olağandışı yüz kılları ve kısırlık, polikistik over sendromunun başlıca sonuçlarıdır. Hormonları ve yumurtalıkları deforme etmesi nedeniyle polikistik over sendromu, hamile kalmayı zorlaştırabilir.

Aşırı veya Düşük Kilolu Olmak

Çok zayıf veya çok kilolu olmak hormon fonksiyonlarını bozabilir. Ayrıca çok fazla egzersiz yapmak doğurganlık sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Kişi kendi uygun kilosunu saptamalı, beslenme düzenini ve spor faaliyetlerini buna göre düzenlemelidir.

Stres

Kısırlık ya da hamile kalma zorluğu yalnızca fiziksel sorunlardan kaynaklanmaz. Stres, kısırlık da dahil olmak üzere tüm hastalıkta rol oynar. Eğer bir kadın gerçekten aşırı stresli ise tiroid, böbrek üstü bezleri ve yumurtalıklarında,  düzensizlikleri olan hipofiz bezi gibi sorunlar doğurabilir. Yani stres yalnızca başınızı ağrıtmakla kalmaz, aynı zamanda kısırlık da başta olmak üzere bir çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kadının Yaşı

Kadınların doğurganlığında yaş faktörü en kritik değişkendir. Kadınların yumurtaları her daim mevcuttur ve her ay adet döngüsü ile döllenmemiş yumurtalar vücuttan atılır. Bu kadın vücudunun doğru şekilde çalıştığının göstergesidir. Ancak kadın yaşı 35’in üzerine çıktığı zaman yumurta sayısı azalır ve adet kanaması da yavaş yavaş sonlanmaya başlar. Bu durum hamile kalmayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle kadınların orta yaşlarda hamile kalması zorlaşmaya başlar.

 

1 Yorum

  1. Merhaba, arkadaşlar!
    Bu makalede söz edilen polikistik over hastalığı bende vardı. Polikistik over sendromu’nda gebelerin bir kısmının fazla kilolu veya şişman olması ve gebelik şekerine bağlı bebeğin iri olması gibi durumlar nedeniyle doğum şeklinin sezaryen olma ihtimali yüksek olmakla birlikte bu kişilerin normal doğum yapmalarında da polikistik over sendromu’na bağlı olarak herhangi bir sakınca yoktur. Ben eşimle bebeğe sahip olmak çok istedik ama hastalığımdan dolayı saece yumurta donasyonuyla gebe kalabildim. Bunun için yurt dışındaki bir merkezleri hakkında internette okumaya başladım. En sonunda kararım Ukrayna idi ve bundan dolayı hiç pişman olmadım. Güzel kızımı dopurdum, Allaha şükür! Bunun için size Ukrayna’yı tavsiye açık yüreklilikle tavsiye edebilirim, arkadaşlar.