Detoks Diyeti Nedir?
Detoks diyeti ismi, kulağa gayet güven verici geliyor. Herkes, toksik olan herhangi bir şeyin kendisi için kötü olduğunu ve vücudundan arındırması gerektiğini biliyor. Artı, bu diyetler doğal gıdalar yemenizi ve çok sayıda su ve sebzeyi tüketmenizi öneriyor. Ünlülerin de detoks diyetlerini sıkça kullandığı ve fayda gördüğü biliniyor. Yani detoks diyeti oldukça sağlıklı geliyor ama gerçekten öyle mi, herkes detoks yapabilir mi?
Pek sayılmaz. Diğer pek çok diyet gibi, detoks diyetleri de özellikle gençler için zararlı yan etkilere sahip olabilir.
Toksinler, vücuda zararlı etkileri olduğu bilinen kimyasallar veya zehirlerdir. Toksinler, yiyeceklerden veya sudan, büyümek veya yiyecek hazırlamak için kullanılan kimyasallardan ve hatta nefes aldığımız havadan gelebilir. Vücudumuz bu toksinleri karaciğer ve böbrek gibi organlara işler ve bunları ter, idrar ve dışkıyla yok eder. Detoks diyetlerinin ardındaki temel fikir, toksinler içerdiği düşünülen bazı gıdaları geçici olarak bırakmaktır. Fikir, vücudu tüm “kötü” şeylerden arındırmak ve temizlemektir. Ancak gerçek şu ki, insan vücudu kendisini arındırmak için tasarlanmıştır.
Detoks diyetleri çoğunlukla sıvı ve sebze tüketimi üzerine kuruludur. Karbonhidrat ve proteinler çoğu detoks diyetinde devre dışı bırakılmıştır. Hal böyle olunca bu diyetler her insan için aynı verimliliği göstermiyor. Bazı özel durumları olan kişilerin detokstan uzak kalmaları gerekiyor.
- Detoks diyetleri gençler için önerilmez. Normal gençler, hızlı büyüme ve gelişmeyi desteklemek için yeterli kalori ve protein gibi besleyici gıdalara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla ağır yiyecek kısıtlaması içeren diyetler gençler için iyi bir fikir değildir. Özellikle spor ve fiziksel aktivitelerde bulunan gençler bu tarz diyetlerle faaliyetlerinde kaybettikleri enerjiyi geri sağlamak için yeterli yakıt sağlayamaz. Bu nedenlerle, detoks diyeti gençler için özellikle riskli olabilir.
- Detoks diyetleri olumsuz sağlık koşulları olan insanlar için uygun değildir. Diyabetli olanlar, kalp hastalığı veya diğer kronik tıbbi durumları olan kişiler için detoks önerilmiyor. Hamileyseniz veya yeme bozukluğunuz varsa detoks diyetlerinden kaçınmalısınız.
- Detoks takviyelerinin yan etkileri olabilir. Detoks diyetleri sırasında kullanılan pek çok besin aslında insanların tuvalete daha sık girmek için gerekli maddeleri içerir ve bu da hızlı bağırsak hareketlerine neden olabilir. Bununla birlikte diyetinize müshil takviyeleri eklemek asla iyi bir fikir değildir çünkü bu durum vücudun susuz kalmasına, mineral dengesizliklerine ve sindirim sisteminde bazı sorunlara neden olabilir.
- Detoks diyetleri, kişilerin yağ kaybetmesine yardımcı olmaz. Detoks diyetleri vücudu arındırmak ve ödem atmak içindir. Detoks ile ilk günlerde bir kaç kilo verebilirsiniz ancak bunların çoğu su ve ödem olarak atılmıştır. Çoğu kişi program tamamlandıktan sonra beslenmesine dikkat etmezse kaybettiği ağırlığı tekrar kazanır.
- Detoks diyetleri sadece kısa süreli amaçlı içindir. Diğer sağlık sorunlarına neden olmanın yanı sıra, diyete uzun süre devam edilmesi, kişinin metabolizmasını yavaşlatabilir.
Elbette, meyve ve sebze yemek, lifli gıdalar ve su tüketmek harika bir fikir. Ancak aynı zamanda protein (yağsız et, balık, yumurta ve fasulye gibi kaynaklardan) ve kalsiyumdan (düşük yağ veya yağ gibi gıdalardan) ihtiyacınız olan tüm besin öğelerinden aldığınızdan emin olmanız gerekir.
İnsan vücudu kendisini arındırmak için tasarlanmıştır. Çeşitli sağlıklı gıdalar yiyerek yardımcı olabilirsiniz. Detoks diyetleri hakkında sorularınız varsa veya kilonuz hakkında endişe duyuyorsanız, doktorunuza veya bir diyetisyene başvurun.