Folat veya sentetik formda folik asit, hamile bir kadın için mucizevi güçlere sahip bir vitaminidir. Sinir borusu problemlerini, beyin ve omurilikte ciddi anormallikleri önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, folat yönünden zengin besinler içeren, sağlıklı bir diyet uygulamaktır. Çalışmalar, eğer tüm kadınlar gebeliğin erken dönemlerinde önerilen miktarda folik asit tüketirlerse, NTD’nin yani omurilik sorunlarının, %70 oranında düşeceğini gösteriyor.
Folik asit, hamile kadınlara genelde tablet ilaçlar şeklinde verilerek takviyesi sağlanır. Ancak folik asidi doğanın benzersiz gıdalarından almanız da mümkündür. Kullanacağınız tablet folik asitlere ek önereceğimiz gıdaları tüketerek de sağlıklı bir hamilelik yaşayabilirsiniz.
Tahıllar
Tahıllar her bir yarım bardakta 100 ila 400 mcg folik asit tedarik ederler. Keten tohumu, susam, yulaf gibi tahılları özellikle kahvaltınızda tüketebilirsiniz. Yoğurt içerisine keten tohumu veya susam serpiştirebilir ya da az yağlı sütün içerisinde yulaf tüketebilirsiniz.
Yeşil Mercimek
Baklagil ailesinin bu güçlü üyesi, her yarım bardakta 180 mcg folat içerir. Aynı zamanda protein ve lif dolu, yağ oranı düşük, et yemeyen hamile kadınlar için süper bir alternatiftir. 15-20 dakika haşladığınız yeşil mercimeğe ve baharat ekleyin. (zerdeçal veya zencefil olabilir) Pirincin üzerine servis yapabilir, çorba veya güveçlere ekleyebilirsiniz.
Ispanak
Bu koyu yeşil yapraklı sebzenin pişmiş yarım fincanı yaklaşık 100 mcg folat içerir. Pek çok kanser türünden koruyan beta karoten ve lutein gibi fitokimyasal maddelerle yüklüdür. Ispanağı lezzetlendirmek için biraz sarımsakla birlikte bir patates püresine ekleyebilirsiniz. Ispanağı kahvaltıda da tüketmek mümkün! Bir yumurta ile çırparak omlet haline getirebilirsiniz.
Brokoli
Brokoli içerisinde bazı kanser çeşitlerine karşı savaşan, çözünür ve çözünmez liflerin sindirime yardımcı olan önemli antioksidanlar vardır. Dahası, yarım bardak pişmiş brokoli, 50 mcg folata sahiptir. Brokoliyi haşlayarak yoğurtla birlikte veya küçük ev yapımı pizza üzerine küçük parçalara halinde pişirerek tüketebilirsiniz.
Beyaz Fasulye
Beyaz fasulye, lif ve protein doludur ayrıca içerisinde doymuş yağ yoktur. Kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanserler riskinizi azaltabilir. Fasulye, kalsiyum, potasyum gibi önemli besin maddeleriyle doludur ve yarım fincanı 90 mcg folat içerir. Fasulyeyi gaz sorununa karşı önceden suda bekleterek ve iyi bir yıkama işlemi yaparak tüketebilirsiniz. Fasulyeyi çorba ve güveç içinde tüketebilirsiniz.
Kavun
Bu lezzetli ve tatlı meyve, A ve C vitamini bakımından yüksektir ve iyi bir folat kaynağıdır. Orta boy bir kavun türünün çeyreği 25 mcg folat sağlar. Olgun bir kavun bulmak için, avucunuzla dokunun ve çürükler veya aşırı derecede yumuşak noktalar olmadığından emin olun. Kabuğu sarı veya krem olmalıdır (eğer yeşil ise olgunlaşmamıştır). Koklayarak olgunlaştığını anlayabilirsiniz.- hafifçe tatlı kokması gerekir, ancak çok fazla değil. Güçlü bir koku meyvenin çok olgunlaştığına işaret eder.
Yumurtalar
Yumurta, besleyicilik açısından güçlü bir gıdadır. Yumurta mükemmel bir protein kaynağıdır ve 25 mcg folat da dahil olmak üzere hemen hemen her gerekli vitamini içerirler. Omega 3 açısından çok zengin olan yumurta bebeğin beyin gelişiminin anahtarıdır.